Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Veszélyben a világ nyugalma! Újjáalakulhat az Iszlám Állam és az al-Kaida!

10perc.hu
2021. 09. 30.
Veszélyben a világ nyugalma! Újjáalakulhat az Iszlám Állam és az al-Kaida!

Az amerikai vezérkari főnök szerint 2022 tavaszán reális esély mutatkozik a két terrorszervezet feltámadására a tálibok irányította Afganisztánban.

Fontos bejelentést tett Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke az amerikai képviselőház fegyveres szolgálatok bizottságában tartott meghallgatásán. Az amerikai vezérkari főnök szerint ugyanis reális lehetőség van arra, hogy az al-Kaida és az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezetek 2022 tavaszán újjáalakulhatnak Afganisztánban.

Lloyd Austin védelmi miniszter - akit szintén meghallgatott a bizottság - egyetértett Milley megjegyzéseivel. Úgy fogalmazott, a terrorista szervezetek most kormányzattal nem rendelkező területeket keresnek, ahol képezhetik és felszerelhetik magukat és megerősödhetnek. A Pentagon vezetője szerint Afganisztánban minden adott erre.

Az Egyesült Államok katonai kivonulása Afganisztánból augusztus 31-én fejeződött be, miután több mint 124 ezer személyt - köztük 6 ezer amerikai állampolgárt - evakuáltak Kabulból. A jelenlegi hivatalos adatok szerint legalább száz amerikai állampolgár és ezer afgán segítő maradt Afganisztánban. Emiatt az Egyesült Államokban éles kritikák érték Joe Biden elnök kormányát.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek