Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Meghiúsítottak egy katonai puccsot Szudánban!

10perc.hu
2021. 09. 21.
Meghiúsítottak egy katonai puccsot Szudánban!

Egy katonai csoport megpróbálta átvenni az irányítást a kormányzati létesítmények felett, ám a kormányerők leverték a lázadást.

Szudánban ismét a fegyverek játszák a főszerepet, ugyanis az Al Arabija információi szerint Abdel-Baqi Bakrawi vezérőrnagy vezetésével több, mint 20 magas rangú tiszt a szudáni hadsereg páncéloshadteste segítségével katonai puccsot akart végrehajtani.

A lázadók egyik célja az volt, hogy ellenőrzés alá vonják az állami rádióadó Omdurmánban található székhelyét. Omdurmán Kartúmmal átellenben, a Nílus másik oldalán fekszik. Egy szemtanú szerint a hadsereg kedd reggel tankokkal zárt le egy hidat, amely a fővárost összeköti Omdurmánnal.



Az egyik kormánytisztviselő kijelentette a Reutersnek, hogy a puccs sikertelen volt, jelenleg a hatóságok kézben tartják a helyzetet, de egyelőre a főváros, Kartúm utcáin harckocsik cirkálnak.

Szudánban harminc évig Omár el-Besír elnök irányított kemény kézzel. Besírt tömegtüntetések nyomán 2019-ben a hadsereg megbuktatta. Ezt követően a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre, amelyet világszerte üdvözöltek. Az átmeneti kormány több puccskísérletről is beszámolt, amelyek hátterében állítólag Besír hívei álltak.

Főkép forrása:
Al Arabija

További cikkek