Ki gondolná, hogy a folyékony kenyér, a sör is Kínából származik. Egy legújabb kínai tanulmány szerint már kilencezer éve elkezdődött a sörkészítés Kínában, pontosan ezer évvel korábban az eddig véltnél. A sörivás a holtaknak való rituális tiszteletadás része volt 9000 évvel ezelőtt, amire a kutatók a Csiaotouban végzett ásatáson egy temetkezési helyen talált ősi edények elemzésével találtak bizonyítékot a korai sörfőzésre.
Az ásatáson egy 80 méter hosszú, 50 méter széles sírdombban, három méterrel a földfelszín alatt találták meg az ősi edényeket. A környéken településmaradványokat nem találtak. A sírdombban két ember csontmaradványait és különböző kerámiákat fedezték fel, és a tanulmány szerint ezek a leletek valószínűleg "a világ legkorábbi ismert festett kerámiái".
Az elemzésben szereplő 20 edényből hét olyan hosszú nyakú edény lehetett, amelyekből alkoholt ittak és összefüggésbe hozhatók a sörerjesztéssel, és amelyek természetes módon nem fordulnak elő. A tanulmány társszerzője, Vang Csia-csing antropológus elmondta, hogy a 9000 éves sör nem hasonlított a mai sörökre, enyhén erjesztett, édes ital volt, amely valószínűleg zavaros is lehetett.
A tanulmányban ismertetett eredmények felülírják a korábbi kutatásokat, amelyek szerint Kínában a penészgombát legkorábban mintegy 8000 évvel ezelőtt használták az erjesztési folyamatokban.