Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szinte egyesül Oroszország és Fehéroroszország!

10perc.hu
2021. 09. 10.
Szinte egyesül Oroszország és Fehéroroszország!

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka az orosz-fehérorosz integráció mind a 28 programjáról megegyezett a Kremlben.

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin tényleg nem hagyja magára a világ nagy része által diktátornak tartott fehérorosz kollégáját, Aljakszandr Lukasenkát. A Kremlben találkozott egymással a két elnök, és a három és fél órás megbeszélést követően Putyin bejelentette, hogy Oroszország és Fehéroroszország megállapodott a két állam integrációjának mind a 28 szövetségi programjáról, köztük a "közös védelmi térség" kialakításáról is, valamint a rosbalt.ru információja szerint arról, hogy 2022 végéig 630-640 millió dollár hitelt folyósít Moszkva a fehéroroszoknak.

„Huszonnyolc úgynevezett szövetségi programról van szó, amelyek célja Oroszország és Fehéroroszország jogszabályainak egységesítése a gazdaság különböző területein, a feltételek egyenlővé tétele a két ország gazdasági szereplői számára, az egységes pénzügyi és energiapiacok, a közlekedési tér, a közös ipar- és agrárpolitika kialakítása és végrehajtása. Ma elégedetten állapítom meg, hogy mind a 28 programról megállapodás született" - mondta Putyin.

Az orosz gáz ára Fehéroroszország számára 2022-ben az ezer köbméterenként 128,5 dolláros folyó évi szinten marad. Az orosz vezető szerint az elfogadott programok egy része a két ország adó- és vámjogszabályainak "harmonizációját", valamint az olaj- és kőolajtermék-piacok egységesítését célozza. Putyin elárulta, hogy az Oroszország és Fehéroroszország Szövetségi Állama egységes gázpiacának létrehozásáról szóló megállapodást 2023. december 1-jéig fogják aláírni.



Lukasenka kijelentette, hogy a közös deviza kérdéséhez a jövőben még visszatérhetnek, ugyanis még nem került pont az egységes monetáris politika kialakítására, a valutaszabályozásra és a nemzeti fizetési rendszerek integrációjára. További egyeztetéseket igényel a "közös védelmi térség" létrehozása és a Szövetségi Állam biztonságának garantálása is. Sőt, azt sem zárták ki a tárgyalásokon, hogy a két ország a későbbiekben közös parlamentet hoz létre.

„Oroszország és Fehéroroszország integrációjával járó jelentős előnyöket az egyszerű polgárok is érezni fogják. Az oroszok és a fehéroroszok egyenlő jogokat és lehetőségeket kapnak a gazdasági és társadalmi szférában” - mondta az orosz elnök.

Lukasenka a tárgyalás megkezdése előtt bejelentette, hogy a két kormány Minszkben ma még egyszer áttekinti a programokat, és kifejezte reményét, hogy az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam Legfelső Államtanácsa október végi ülésén véglegesíteni fogja azokat.

Főkép forrása:
kremlin.ru

További cikkek