Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újabb támadás készül a kabuli reptér ellen

10perc.hu
2021. 08. 26.
Újabb támadás készül a kabuli reptér ellen

A brit védelmi miniszter értesülései szerint órákon belül megtámadhatják a kabuli repteret, így a kimenekítésre már a helyszínre hozott embereket újra biztonságos helyekre viszik vissza a katonák.

Egyre nagyobb fenyegetettségben zajlik a menekülni vágyók kimenekítése Kabulból. A brit védelmi minisztérium megtudta, hogy fegyveres támadás készül órákon belül a reptér ellen, és a terrortámadásnak egyetlen célja van, hogy mindenképpen megakadályozzák az evakuálásra váró tömeg elmenekülését a tálibok vezette Afganisztánból.

James Heappey, a brit fegyveres erők minisztere a The Telegraph számára elmondta, hogy a hír hallatán – amit megerősítettek számukra titkosszolgálati eszközök segítségével – azonnal úgy döntöttek, hogy visszaviszik azokra a biztonságos helyekre a brit és az őket az elmúlt években segítő afgán embereket, ahol korábban várakoztak, mielőtt kivitték volna őket a reptérre.



A bejelentés nem tér ki konkrétan arra, hogy a támadást a tálibok, vagy szövetségesük, az Iszlám Állam fegyveresei hajtják majd végre. A britek tanácsa ellenére ezrek maradtak a repülőtéren, ugyanis attól tartanak, a mai nap lesz az utolsó, amikor a brit gépek menekülőket szállítanak el Kabulból az egyre nagyobb fenyegetés miatt.

Mindenesetre a Twitteren megjelent egy video, amelyen a tálibok az amerikaiakon gúnyolódnak. Ugyanis életre keltették azt az elhíresült, még 1945-ben készült fotót, amikor az amerikai katonák kitűzik a zászlójukat a japán Iwo Jami szigetén.



Ám a gúnyolódáson kívül a fotónak más üzenete is van. Ugyanis a képen látható tálib harcosok – akik a saját fehér zászlójukat emelik a magasba – már nem a korábban megszokott ruházatukban, szandálban és turbánban láthatóak, hanem a legújabb, éppen az amerikai és nyugati hadaktól zsákmányolt legmodernebb fegyverekkel és öltözékben.

Főkép forrása:
The Telegraph

További cikkek