Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fokozódó terror és erőszak Kabulban

10perc.hu
2021. 08. 25.
Fokozódó terror és erőszak Kabulban

A tálibok nem várták meg az augusztus 31-i amerikai kivonulást, már most nem engednek be a menekülő afgánok közül senkit a kabuli reptérre, és egyre több hír érkezik arról, hogy tömegesen erőszakolnak meg nőket, lányokat.

Noha fűt-fát ígértek a tálib vezetők, amikor Kabult elfoglalva ismételten átvették a hatalmat Afganisztánban, ám mára kiderült, az iszmalisták ott folytatják, ahol annak idején 2001-ben abbahagyták. Megkezdődött a nők jogainak sárba tiprása, illetve a menekülő afgánok elleni hajtóvadászat.

Ha az amerikai csapatok elhagyják a kabuli repülőteret, az Afganisztánt irányító tálib vezetés uralma alatt a légikikötő biztonságát már nem lehet tovább garantálni a későbbi kimenekítések érdekében. A DPA német hírügynökségnek az egyik tálib szóvivő elmondta, hogy nem gyülekezhetnek a repülőtér közelében azok az afgánok, akik nem rendelkeznek az országból való távozást lehetővé tevő papírokkal.



Margarita Robles, Spanyolország védelmi minisztere az NDTV-nek megerősítette, az erőszak és a tálibok kezébe került határellenőrzések lehetetlenné teszik, hogy mindenki elérjen a kabuli reptérre. Ha ez meg is történik, akkor nagyon nehezen tudnak csak bejutni, mert a tálibok egyre agresszívebb, lőnek a menekülő emberekre.

Egyre több fotó vagy video kerül fel a különböző közösségi oldalakra, miszerint a tálibok milyen kegyetlenül bánnak a nőkkel. Holott Zabihullah Mujahid tálib szóvivő sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a szigorú és jogfosztó sarián belül hajlandóak tiszteletben tartani a nők jogait, engedélyezik számukra a tanulást és a munkavégzést.

Hamar kiderült, mi a valóság. A New York Post a Fox News-ra hivatkozva arról számolt be, hogy felkerült egy kép a világhálóra, amin egy vérbe fagyott nő látható Takhar tartományban, akit azért gyilkoltak meg a tálibok, mert nem viselt burkát.



A Mirror Twitter-oldalán látható az afgán rendőrség egyik korábbi női munkatársának interjúja. A Muskan nevet viselő hölgy szerint a legtöbb településen – legyen az város vagy falu –a tálibok egy csoportja házról házra járva nőket és gyermekeket erőszakol meg, és az sem érdekli őket, hogy életben vannak-e áldozataik.

A nőkre és lányokra hadizsákmányként tekintenek, akiket szexrabszolgaságra kényszerítenek. Az egykori rendőr elmondta, hogy több nő holttestét is meggyalázták, fajtalankodtak velük. A nőket és fiatal, akár 12 éves lányokat elragadják családjaiktól, és akik ellenállnak, azokat egyszerűen agyonlövik – számolt be a Tények.

Főkép forrása:
MTI/Rahmat Gul

További cikkek