Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Már az amerikaiakat fenyegetik a tálibok, mindeközben fegyveresek raboltak el egy ukrán gépet

10perc.hu
2021. 08. 24.
Már az amerikaiakat fenyegetik a tálibok, mindeközben fegyveresek raboltak el egy ukrán gépet

A tálibok az Egyesült Államok katonáinak végső dátumként augusztus 31-et adták meg Afganisztán elhagyására, ehhez kell tartania magukat a nyugati csapatoknak is.

Ahogy közeledik a hónap vége, úgy tarthat a világ egy újabb fegyveres konfliktustól Afganisztánban. Ugyanis Szohail Sahín, a tálibok egyik szóvivője televíziós interjújában kijelentette, az Egyesült Államok és szövetségesei következményekkel néznek szembe, ha késleltetik az augusztus 31-re tervezett távozásukat Afganisztánból.

A tálib vezető hozzátette a Sky News brit hírtévének nyilatkozva, ha az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság több időt kér a kimenekítések folytatásához, a válasz a részükről egyértelműen a nem lesz, hiába jelezte Joe Biden amerikai elnök, hogy az evakuálások miatt halasztani fogják az amerikai katonák kivonásának augusztus 31-i határidejét, ráadásul ehhez a britek is csatlakoznának.



Közben egyre fenyegetőbb a helyzet Kabulban, és a tálibok bejelentették, amíg egyetlenegy amerikai vagy nyugati katona tartózkodik az országban, nem alakul meg az új afgán kormány. Egyelőre arról sem döntöttek a tálibok, hogy támadást indítanak-e Pandzssir tartomány ellen, ahol az afgán ellenállás összpontosul. A területet az 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt sem tudta bevenni a talibán.

Noha kifejezett támadás nem érte tegnap óta a kabuli repteret, ismeretlen fegyveresek elraboltak egy ukrán evakuációs repülőgépet. Jevhenyij Jenyin ukrán külügyminiszter-helyettes egy rádióműsorban elmondta, a gépet lőfegyverrel rendelkező férfiak rabolták el. Arról is beszámolt, hogy mintegy ötven ukrán állampolgár maradt még Kabulban, és eddig három, ukránok evakuálására tett kísérlet hiúsult meg, mert az érintettek egyszerűen nem tudtak eljutni a repülőtérre.

Főkép forrása:
theguardian.com

További cikkek