Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megtámadták a kabuli repteret!

10perc.hu
2021. 08. 23.
Megtámadták a kabuli repteret!

A ma korán reggel kialakult, halálos áldozattal is járó tűzharcba a repülőtér védelmében részt vevő afgán biztonsági erőkön kívül az amerikai és német katonák is belekeveredtek.

Sokan féltek attól, hogy a tálibok nem fogják sokáig visszafogni magukat, és vagy ők, vagy a velük szövetségben harcoló dzsihadista erők támadást intéznek a kabuli reptér ellen. Nos, beigazolódott a félelmük, ugyanis a Reuters jelentése szerint ma reggel tűzharc bontakozott ki a repülőtér északi kapujánál az afgán biztonsági erők és ismeretlen támadók között.

A támadás során egy afgán biztonsági meghalt, és hárman megsebesültek, ugyanakkor a német hadsereg a saját Twitter oldalán bejelentette, a kialakult tűzharcba amerikai és német katonák is belekeveredtek, de nekik nem esett bajuk. Arról nincsenek értesülések egyelőre, hogy az akciót a tálibok követték volna el.



Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy már korábban értesültek arról, hogy dzsihadisták támadást intézhetnek a reptér ellen, és folyamatos fenyegetésről van szó. Sőt, olyan információk is keringenek, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet merényletre készülhet ott.

A nemzetközi koalícióban részt vevő országok és más államok a kabuli reptérről repülőgépekkel menekítik ki saját állampolgáraikat, és azokat az afgánokat, akik ottani missziójuk során együttműködtek velük, és a tálib hatalomátvétel miatt most veszélyben érzik az életüket.



Joe Biden szintén ma reggel bejelentette, hogy felgyorsult az Egyesült Államok vezette kimenekítés a hét végén Afganisztánból, 11 ezer ember hagyhatta el légi úton Kabult. Az amerikai elnök elárulta, hogy az amerikai haderőnek sikerült javítania az eljutást a kabuli repülőtérhez és szélesíteni a légikikötő körüli biztonsági övezetet.

Boris Johnson brit kormányfő keddre virtuális tanácskozásra invitálta a hét legfejlettebb ország vezetőit, hogy megvitassák, miként lehet biztonságosan intézni a kimenekítést, elejét venni humanitárius válság kialakulásának Afganisztánban.

Mindeközben a tálibok megkezdték az előkészületeket arra, hogy megtámadják Pandzssir tartományt, ahol az afgán ellenállás összpontosul. Egyelőre diplomáciai úton szeretnék a tálibok megszerezni a tartomány feletti uralmat – a területet az 1996-tól 2001-ig tartó uralma alatt sem tudta bevenni a talibán –, és ebben orosz segítséget kértek.



Dmitrij Zsirnov, a kabuli diplomáciai képviselet vezetője a Szolovjov Live YouTube-csatornán elmondta, a tálibok mindeddig nem tettek kísérletet arra, hogy erőszakkal behatoljanak Pandzssirba, amelyet az ország tartományai közül egyedüliként megint nem foglaltak el a tálibok. A helyi ellenállást most Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia, aki bejelentette, semmilyen módon nem működnek együtt a tálibokkal.

Főkép forrása:
Twitter/Bundeswehr

További cikkek