Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Elkezdődött a tálib-terror Afganisztánban!

10perc.hu
2021. 08. 21.
Elkezdődött a tálib-terror Afganisztánban!

Noha pár napja a nemzetközi sajtótájékoztatón még arról beszéltek a tálib vezetők, hogy senkinek sem esik bántódása Afganisztánban, már most megkezdődött a hajtóvadászat a keresztények és azon afgánok után, akik korábban segítették a nemzetközi erők munkáját.

Régi, de nagyon igaz mondás, miszerint kutyából nem lesz szalonna… Mindez tökéletesen illik az Afganisztánt ismételten az uralmuk alá helyező tálibokra. Noha Kabul elfoglalását követően az első nemzetközi sajtótájékoztatón szóvivőjük, Zabihullah Mudzsahid bejelentette, tanultak a múltból, így nem ismétlik meg az akkor elkövetett hibáikat.

A szélsőséges iszlamista szervezet, amely már az első hatalomra jutáskor is a saria vallási jogrendszer alapján irányította Afganisztánt, most arra tett ígéretet, hogy mindenki amnesztiában részesül, nem rabolnak el, kínoznak meg és végeznek ki senkit, az újságírók végezhetik a munkájukat, a nők dolgozhatnak és tanulhatnak, valamint nem éri megtorlás azokat, akik az afgán kormánynak vagy a külföldi csapatoknak dolgoztak.



Nos, a fentiekhez képest már most számos jel utal arra, hogy a tálibok nem bocsátanak meg, és eszük ágában sincs betartani az ígéreteiket. Ugyanis amíg Kabulban zajlik a NATO által irányított kimenekítés – eddig összesen 18 ezer embert sikerült kimenekíteni Afganisztából –, és a nyugati országokból még itt tartózkodó civilekre komoly haderő vigyáz, addig a tálibok egyre nyíltabban láttak neki a bosszúhadjárataiknak.

Több jelentés arról szól, miszerint egyre több településen a nők és a lányok ugyanúgy csak a család egy férfi tagjával jöhetnek ki a házból, nem járhatnak sem iskolába, sem pedig dolgozni. Csütörtökön volt az ország felszabadításának napja, és az iszlamista fegyveresek tüzet nyitottak több városban – Kabulban, Asadabadban, Dzsalálábadban és Khostban – az afgán zászlóval felvonulókra. Volt olyan település, ahol tálib-ellenes tüntetés kezdődött, nem egy helyen letépték a tálibok fehér zászlaját.



A kabuli repülétérre továbbra is sok ezren akarnak bejutni a menekülésben reménykedve, ám a hírügynökségi jelentések szerint a tálib fegyveresek ellenőrző pontokat hoztak létre, hogy megakadályozzák a menekülést. A konzervatív amerikai portál, a Breitbart News a SAT-7 nevű, közel-keleti és észak-afrikai országokban sugárzó keresztény televíziós csatornára hivatkozva megírta, hogy a tálibok elveszik az emberek telefonjait, és ha megtalálják rajta a Bibliát letöltve, ott helyben agyonlövik a telefon tulajdonosát.

A SAT-7 szerint a tálibok kémeket és informátorokat alkalmaznak a keresztény kisebbség üldözésére a közép-ázsiai országban, míg a ma reggeli ima előtt arra utasították az imánokat, hogy mindenkit próbáljanak meg maradásra bírni. A fegyveresek házról házra járnak, és igyekeznek mindenkit elfogni, akik segítették az előző kormányt és a NATO csapatokat.



Természetesen a munkájukat végző újságírók sincsenek biztonságban, ugyanis tálib fegyveresek a német Deutsche Welle egyik munkatársának közeli afgán rokonát már meg is találták és megölték, miközben a riporter után kutattak. Az erről szóló dokumentumokat a RHIPTO Norwegian Center for Global Analyses nevű szervezet juttatta el az ENSZ-nek, és hozzátették, tömeges kivégzések várhatóak Afganisztánban.

Egy biztos, mind katonailag, mind pedig gazdaságilag alaposan megerősödtek a tálibok. Amerikai illetékesek elárulták, hogy az iszlamisták több ezer amerikai gyártmányú páncélozott járművet vettek birtokba és van már 30-40 repülőjük és temérdek kisebb fegyverük is. Nem véletlen, hogy az afgán kormány hadseregében szolgált pilótáknak is amnesztiát hirdettek, valamint komoly zsoldot, ha csatlakoznak hozzájuk.

Főkép forrása:
Bild.de

További cikkek