Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tagadta a népirtást, kirúgták a minisztert

10perc.hu
2021. 06. 18.
Tagadta a népirtást, kirúgták a minisztert

Menesztette Vladimir Leposavic montenegrói igazságügyminisztert a podgoricai parlament, mert a politikus szerint a boszniai háború idején Srebrenicában nem történt népirtás.

Úgy tűnik, máshol sem túl kifizetődő a szélsőséges nézetek hirdetése, támogatása. Vladimir Leposavic szerbbarát politikus, a montenegrói kormány igazságügyminisztere ugyanis nemcsak tagadta a srebrenicai népirtást, hanem kijelentette, nincs legitimitása az ENSZ háborús bűnöket vizsgáló hágai törvényszékének.

Zdravko Krivokapic miniszterelnök kezdeményezésére – miután a miniszter nem volt hajlandó visszavonni a kijelentéseit – a 81 tagú montenegrói törvényhozásban 43-an támogatták Leposavic menesztését, tízen tartózkodtak, míg a szerbbarát Demokratikus Front ellene szavazott.



A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, majd a következő napokban lemészároltak.

A vérengzést, amelyet a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartanak, a hágai Nemzetközi Törvényszék több, háborús bűnösök ellen folytatott perben népirtásnak minősítette. Az áldozatok felkutatása máig folyik, újabb és újabb tömegsírokat fedeznek fel, és a maradványokból DNS-vizsgálattal azonosítják a halottakat.

Főkép forrása:
Balkan Insight

További cikkek