395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Visszajára elsülő rasszizmus George Floyd halálának évfordulóján

10perc.hu
2021. 05. 25.

A fehér emberekre vonatkozó "utasításokat" tartalmazó táblát helyeztek ki nemrégen a tavaly meghalt fekete férfiról elnevezett téren.

Már az is alaposan felkavarta a kedélyeket szerte a világban, de főleg az Egyesült Államokban, hogy az esküdtszék mindhárom vádpontban bűnösnek mondta ki Derek Chauvin volt rendőrtisztet, aki 2020. május 25-én, egy rendőri intézkedés során, perceken keresztül térdelt George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. A bíró még nem hirdette ki az ítéletet, ám az amerikai törvények értelmében Chauvinra úgy 40 év börtönbüntetés vár.

Semmi nem mentheti a rendőri brutalitást, ám az egyéb körülményekről sem szabad megfeledkezni. Ugyanis a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Ráadásul a korábban erőszakos bűncselekményekért többször elítélt bűnöző ellenszegült a rendőri intézkedésnek, miután hamis pénzzel akart egy boltban fizetni.Úgy tűnik, a halála évfordulója sem múlik majd el nyomtalanul. Nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, hogy a fehér emberekre vonatkozó különös "utasításokat" tartalmazó táblát helyeztek ki nemrég Minneapolisban arra a térre, ahol az afroamerikai George Floyd tavaly május 25-én az életét vesztette. A táblán szereplő szöveg első felében a közösség, a nyilvános fájdalom és a tiltakozás szent helyének nevezi a területet, és a plakát készítői a látogatóktól azt kérik, tiszteljék meg ezt a teret, mint azt a helyet, amely összeköti az embereket.

Ugyanakkor az üzenet sajnos nem így folytatódik, hanem a fehér emberekre vonatkozó utasításokat is felírtak. Például azt, hogy emelkedjenek felül önmagukon, és jöjjenek hallgatni, tanulni, gyászolni és tanúskodni, majd arra kérik a fehér embereket, hogy gondolják át, hogy a hangerejük, a lépéseik és cselekedeteik támogatják-e, vagy aláássák azon erőfeszítéseiket, hogy felülemelkedjenek önmagukon. Az utolsó utasítás szerint, ha szemtanúja lenne annak, hogy más fehér emberek problémás dolgokat csinálnak, akkor szóljon rájuk, hogy ezzel is levegye a terhet a fekete emberekről és színesbőrű testvéreinkről.Rengetegen reagáltak az öt pontra, egyértelműen rasszistának bélyegezve az abban foglaltakat. Volt olyan, aki Twitter-bejegyzésében azt vetette fel, hogy képzeljük el, mi történne, ha egy szeptember 11-i emlékmű hasonló utasításokat adna a muszlimoknak. Egy másik bejegyzésben valaki kimondta a többség véleményét, miszerint a mai helyzetben el sem tudja képzelni, mi történne, ha bárhová kihelyeznénk egy fekete emberekre vonatkozó különleges megjegyzéseket tartalmazó táblát.

Főkép forrása:
CBS

További cikkek