Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Visszajára elsülő rasszizmus George Floyd halálának évfordulóján

10perc.hu
2021. 05. 25.
Visszajára elsülő rasszizmus George Floyd halálának évfordulóján

A fehér emberekre vonatkozó "utasításokat" tartalmazó táblát helyeztek ki nemrégen a tavaly meghalt fekete férfiról elnevezett téren.

Már az is alaposan felkavarta a kedélyeket szerte a világban, de főleg az Egyesült Államokban, hogy az esküdtszék mindhárom vádpontban bűnösnek mondta ki Derek Chauvin volt rendőrtisztet, aki 2020. május 25-én, egy rendőri intézkedés során, perceken keresztül térdelt George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. A bíró még nem hirdette ki az ítéletet, ám az amerikai törvények értelmében Chauvinra úgy 40 év börtönbüntetés vár.

Semmi nem mentheti a rendőri brutalitást, ám az egyéb körülményekről sem szabad megfeledkezni. Ugyanis a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Ráadásul a korábban erőszakos bűncselekményekért többször elítélt bűnöző ellenszegült a rendőri intézkedésnek, miután hamis pénzzel akart egy boltban fizetni.



Úgy tűnik, a halála évfordulója sem múlik majd el nyomtalanul. Nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, hogy a fehér emberekre vonatkozó különös "utasításokat" tartalmazó táblát helyeztek ki nemrég Minneapolisban arra a térre, ahol az afroamerikai George Floyd tavaly május 25-én az életét vesztette. A táblán szereplő szöveg első felében a közösség, a nyilvános fájdalom és a tiltakozás szent helyének nevezi a területet, és a plakát készítői a látogatóktól azt kérik, tiszteljék meg ezt a teret, mint azt a helyet, amely összeköti az embereket.

Ugyanakkor az üzenet sajnos nem így folytatódik, hanem a fehér emberekre vonatkozó utasításokat is felírtak. Például azt, hogy emelkedjenek felül önmagukon, és jöjjenek hallgatni, tanulni, gyászolni és tanúskodni, majd arra kérik a fehér embereket, hogy gondolják át, hogy a hangerejük, a lépéseik és cselekedeteik támogatják-e, vagy aláássák azon erőfeszítéseiket, hogy felülemelkedjenek önmagukon. Az utolsó utasítás szerint, ha szemtanúja lenne annak, hogy más fehér emberek problémás dolgokat csinálnak, akkor szóljon rájuk, hogy ezzel is levegye a terhet a fekete emberekről és színesbőrű testvéreinkről.



Rengetegen reagáltak az öt pontra, egyértelműen rasszistának bélyegezve az abban foglaltakat. Volt olyan, aki Twitter-bejegyzésében azt vetette fel, hogy képzeljük el, mi történne, ha egy szeptember 11-i emlékmű hasonló utasításokat adna a muszlimoknak. Egy másik bejegyzésben valaki kimondta a többség véleményét, miszerint a mai helyzetben el sem tudja képzelni, mi történne, ha bárhová kihelyeznénk egy fekete emberekre vonatkozó különleges megjegyzéseket tartalmazó táblát.

Főkép forrása:
CBS

További cikkek