Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Alekszej Navalnij haldoklik?

10perc.hu
2021. 04. 22.
Alekszej Navalnij haldoklik?

Rabkórházba szállítják át az ellenzéki elítéltet, miközben orvosa szerint annyira rossz a vérképe, hogy bármelyik nap meghalhat.

Úgy tűnik, a Navalnij-ügy a lehető legszomorúbb végkifejlett felé indult el. Ugyanis a börtönbüntetését töltő ellenzéki politikus állapota kezd kritikusra fordulni. Legalábbis ezt állítja Alekszej Navalnij orvosa, Anasztaszija Vasziljeva, aki kijelentette, a két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt 44 éves politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe. Vasziljeva szerint Navalnij legújabb leletei arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti. Ráadásul a korábban elvégzett MR-vizsgálat két porckorongsérvet mutatott ki nála.

A másik orvosa, Jaroszlav Asihmin megerősítette kolleginájának diagnózisát, és közölte, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik.



Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat, mert álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban, akkor valóban közel állhat az igazsághoz az a megállapítás, hogy az ellenzéki politikus haldoklik. Mindenesetre az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága elrendelte Navalnij rabkórházba szállítását – erről egy orvosi bizottság döntött –, ugyanakkor közölték, a 44 éves férfi állapota kielégítő, naponta vizsgálja őt orvos, és vitaminkúrát rendeltek el nála.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy Navalnijt a börtönkórházban az ügyészségi felügyelet keretében felkereste négy olyan orvos, aki nem az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) alkalmazottja. Moszkalkova közölte, hogy egyelőre nincs komoly ok az aggodalomra az őrizetes egészségi állapotával kapcsolatban, a szükséges ellátásban részesül és infúziót kap.

Mindenesetre az oroszok siettek a világ tudomására hozni, hogy nem fogják hagyni, hogy Navalnij meghaljon a börtönben. Andrej Kelin, Oroszország londoni nagykövete a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette az ellenzéki politikus kórházi ellátásban részesül nem messze attól a helytől, ahol büntetését tölti.



„Higgye el nekem, ügyelünk arra, hogy Navalnij megkapja a szükséges orvosi ellátást, és a hazám sosem engedni, hogy meghaljon a börtönben. Ugyanakkor a világnak azt is tudnia kell, hogy Navalnij huligán módjára viselkedik, igyekszik minden létező előírást megszegni, és célja mindezzel az, hogy magára vonja a figyelmet” – állította az interjúban Andrej Kelin, aki hozzátette, az elítéltet rendszeresen látogathatják különböző civil szervezetek képviselői.

Az Egyesült Államok nem igazán hisz a hivatalos orosz álláspontnak, és figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lesznek, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghal a börtönben. Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a CNN amerikai hírtelevízió műsorában kijelentette, közölték az orosz kormánnyal, hogy felelősséget visel azért, ami Navalnij úrral történik bebörtönzése alatt, és a nemzetek közössége őket vonja felelősségre.

Hogy nem üres fenyegetés a nemzetbiztonsági tanácsadó mondandója, arra utal az, hogy Joe Biden nemrég rendeletet írt alá, miszerint kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba. Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, ezenkívül kiutasított további 10 amerikai diplomatát.



Mindenesetre nincs nyugalom Oroszországban, ahol a hatósági tilalom ellenére tüntetések voltak számos orosz városban, köztük Moszkvában és Szentpéterváron Navalnij szabadon bocsátása mellett. Az orosz belügyminisztérium szerint a moszkvai megmozduláson mintegy hatezren, a szentpétervárin négy és fél ezren, további 29 városban pedig 14,5 ezren vettek részt. A szervezők ezzel szemben azt állították, hogy az orosz fővárosban 60 ezren gyűltek össze.

Az OVD-Info civil szervezet szerint Oroszországban 1004 embert vettek őrizetbe, közülük 351-et Szentpéterváron, 87-et Ufában, 50-et Szocsiban, 40-et Kazanyban, 36-ot Kemerovóban, 33-at Barnaulban, 30-at Novokuznyeckben, 26-ot Voronyezsben, 24-et Tomszkban, 20-at Moszkvában, 19-et Izsevszkben, 18-at Ivanovóban 14-et Irkutszkban és Kalinyingrádban, 9-et pedig Tyumenyben, Jaroszlavlban, Jekatyerinburgban, Kurganban, Velikij Novgorodban és Szaranszkban.

Főkép forrása:
Instagram/Alekszej Navalnij

További cikkek