Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Újabb vizsgálat a SPAR-nál

10perc.hu
2024. 09. 16.
Újabb vizsgálat a SPAR-nál

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újabb vizsgálatot indított a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ellen.

A vizsgálat célja annak ellenőrzése, hogy a vállalat maradéktalanul teljesítette-e a 2020-ban vállalt kötelezettségeit. A GVH figyelmeztetett, hogy hiányos teljesítés vagy elmaradt igazolás esetén „jelentős bírságot” szabhat ki a SPAR-ra - írta az Index.

A nemzeti versenyhatóság sajtóközleménye szerint a vizsgálat részeként azt ellenőrzik, hogy a SPAR a 2020 decemberében lezárult versenyfelügyeleti eljárás során tett vállalásainak eleget tett-e. A cég akkor kötelezettséget vállalt egy új regionális beszállítói rendszer kiépítésére, amely magyar kistermelők értékesítési lehetőségeit növeli, valamint új munkahelyek létrehozására is. A SPAR-nak hat regionális központot kellett létrehoznia, amelyek célja a mikro-, kis- és közepes beszállítók támogatása.

Az újabb vizsgálat különösen fontos annak fényében, hogy a GVH korábbi vizsgálata feltárta, a SPAR „jogsértő beszerzői gyakorlatot” folytatott, és visszaélt jelentős piaci erejével. A GVH megállapítása szerint a cég „indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak” azért, hogy azok termékei bekerülhessenek az üzletlánc polcaira. Ekkor a hatóság egy mintegy 1,7 milliárd forintos kötelezettségvállalási program végrehajtására kötelezte a SPAR-t.

Az új vizsgálat különös jelentőséggel bír az Európai Unió Bíróságának friss döntése miatt is, amely szerint a magyar kormány által bevezetett árstop uniós jogba ütközik. A SPAR egy korábbi büntetés kapcsán már pert indított a kormány ellen, miután a cég az árstop miatt károkat szenvedett.

A Gazdasági Versenyhivatal ismét hangsúlyozta: „A kötelezettségvállalások végrehajtását a nemzeti versenyhatóság minden esetben következetesen és tüzetesen vizsgálja. Hiányos teljesítés vagy elmaradt igazolás esetén a GVH jelentős bírságot szabhat ki az érintett vállalkozásra.”

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Spar

További cikkek