Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az Ikea elindítja saját használtcikk-piacát

10perc.hu
2024. 08. 27.
Az Ikea elindítja saját használtcikk-piacát

Az Ikea újabb lépést tett a fenntarthatóság felé: saját használtcikk-piacot hozott létre, ahol a vásárlók közvetlenül egymásnak adhatják tovább a már nem használt bútorokat és kiegészítőket.

A Preowned névre keresztelt platform célja, hogy versenybe szálljon olyan nagy online piacterekkel, mint az eBay vagy a Gumtree. Az Ikea új szolgáltatása már elindult Madridban és Oslóban, és a tervek szerint 2024 végére világszerte elérhető lesz - közölte a BBC.

Ez a kezdeményezés tökéletesen illeszkedik az Ikea fenntarthatósági terveibe, amelyek célja, hogy kevesebb termék végezze a szeméttelepen. Emellett a cég számára is előnyös lehet, hiszen a termékei továbbértékesítéséből is profitálhat. Az Ikea Preowned platformon az eladók tölthetik fel a hirdetéseiket, de a részletek – például a méretek és az eredeti ár – automatikusan megjelennek az Ikea adatbázisából.

Egy cég szóvivője elmondta: „December után értékeljük a platform működését, és meghatározzuk a következő lépéseket.” Hozzátette, hogy bár a próba Oslóban és Madridban indult, az Ikea célja, hogy széles körben elérhetővé tegye ezt a szolgáltatást.

A használt Ikea bútorok már most is nagy népszerűségnek örvendenek különféle online piactereken. Az eBay-en és a Gumtree-n is több ezer találat érhető el, amikor az „Ikea” kifejezésre keresnek. A Facebook Marketplace és a Shpock szintén számos Ikea-terméket kínál.

Az újrahasznosítás iránti igény nem új keletű: környezetvédelmi aktivisták régóta bírálják a bútorgyártókat a túlzott műanyagfelhasználás és a gyorsan eldobható termékek miatt. Az Ikea új szolgáltatása segíthet a termékek élettartamának meghosszabbításában, és elősegítheti a fenntarthatóbb gyártási gyakorlatokat.

Ezenkívül az Ikea számára az online piac fejlesztése lehetőséget biztosít arra, hogy kevesebb hangsúlyt fektessen a hagyományos üzleteire, amelyek drága fenntartási költségekkel járnak. Ehelyett az egyre növekvő online értékesítésre és az összeszerelési szolgáltatásokra koncentrálhat, amelyek a jövőben kulcsfontosságúvá válhatnak.

Az Ikea korábban már kínált használt termékeket egyes áruházaiban, de az új online platform révén ezt a szolgáltatást globálisan is kiterjeszti.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#IKEA

Hirdetés

További cikkek