Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nagyjából évi 30 milliárd forintra számít a reptérből a kormány

10perc.hu
2024. 07. 29.
Nagyjából évi 30 milliárd forintra számít a reptérből a kormány

Dömötör Csaba szerint évente 30-35 milliárd forintyi nyereséggel számolhat a reptérből a kormány.

Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője és parlamenti államtitkár, egy friss Facebook-videóban beszélt a nemrég visszavásárolt Budapest Airportról. Elmondása szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég évi 30-35 milliárd forint osztalékot hozhat a magyar állam számára - közölte a Telex.

Dömötör szerint a repülőtér 2005-ös privatizációja során a "baloldali kormány" egy nyereséges céget adott el, amely akkor évi tízmilliárd forint profitot termelt. A privatizáció után a repülőtér forgalma megháromszorozódott, de jelenleg még mindig nem üzemel teljes kapacitáson. Jelenleg 15 millió utast szolgál ki évente, de ez megduplázható.

A politikus elmondta, hogy a külföldi tulajdonosok bár nyereségesen működtették a repülőteret, a szükséges fejlesztéseket nem végezték el, ami tömegjelenetekhez vezetett. Most, hogy a magyar állam a tulajdonos, Dömötör szerint a fejlesztések megvalósulnak, és új terminál is épülhet.

A kormány 3,1 milliárd eurót (kb. 1200 milliárd forintot) fizetett a repülőtérért. Ez az összeg akkor került kifizetésre, amikor Magyarország nehéz anyagi helyzetben van, a tervezett hiány mértéke a GDP 4 százalékára nőtt, és a kormányzati beruházásokat jelentősen vissza kellett fogni.


Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Reptér

További cikkek