Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Újabb kínai autógyártó érkezhet Magyarországra

10perc.hu
2024. 07. 22.
Újabb kínai autógyártó érkezhet Magyarországra

Újabb kínai elektromos autógyár érkezhet Magyarországra.

Szeptember 30-ig dönt a kínai SAIC, a világ egyik legnagyobb elektromos autógyártója, hogy hol építi fel első európai gyárát. A legesélyesebb helyszín Spanyolország, de Magyarország és Csehország is versenyben van - közölte a Telex.

A SAIC első elektromosjármű-gyára Európában 2027 negyedik negyedévében kezdi meg a termelést. A spanyol helyszín vonzó lehet a kínai cég számára az Egyesült Királyság közelsége miatt, ami a SAIC egyik legfontosabb tengerentúli piaca. A cég jelenleg is tárgyal a spanyol ipari minisztériummal.

Magyarország és Csehország alacsonyabb munkaerőköltségeik miatt szintén potenciális helyszínek. A SAIC európai gyár terveit felgyorsította az EU által kivetett ideiglenes vámok, amelyek súlyosan érintették a kínai autógyártót. Az EU ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a kínai akkumulátoros elektromos járművekre, a SAIC-et sújtva a legmagasabb, 37,6 százalékos vámmal, ami a már meglévő 10 százalékos vámra tevődik rá. Ez a magas vám azért került kiszabásra, mert a SAIC nem működött együtt az uniós vizsgálattal, amely tisztességtelen támogatást állapított meg a Kínából EU-ba érkező elektromos autók esetében. Ennek hatására a SAIC exportvolumene 9,1 százalékkal esett vissza az idei első fél évben.

A SAIC-hez tartozó MG jövő szeptemberben megnyitja első alkatrész-logisztikai központját Spanyolországban, javítva az európai kereskedők alkatrészellátását és az értékesítés utáni piacot. Magyarországon az elektromos autók piacának fejlődése lassul, a kormány ennek ellenére támogatja az elektromos járművek terjedését. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter európai uniós szintű támogatási programot kezdeményezett az elektromos autók vásárlásának ösztönzésére. A magyar kormány javaslatcsomagja 4500 eurós támogatást nyújtana az uniós polgároknak elektromos autók vásárlására, valamint 15 milliárd eurót biztosítana a nyilvános töltőállomások terjedésére 2035-ig.

Az elektromos autók iránti kereslet csökkenése az elmúlt években megállította a növekedést, többek között a magasabb árak és a töltőállomás-hálózat kiépítetlensége miatt. Németországban, az elektromos autók legnagyobb piacán, az állami támogatás megszüntetése is hozzájárult a kereslet csökkenéséhez. Az uniós javaslatcsomag célja, hogy támogassa az elektromos járművek és töltőállomások elterjedését, valamint enyhítse a támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Főkép forrása:
Nissangeniss/Wikimedia Commons

További cikkek