Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Csődbe ment az elektromos autókat gyártó Fisker

10perc.hu
2024. 06. 19.
Csődbe ment az elektromos autókat gyártó Fisker

Több műszaki probléma és fellépett modelljeikkel kapcsolatban, ezért csődött jelentett a dán Fisker.

Az elektromos autók gyártásának kihívásai miatt csődöt jelentett a Fisker, amelyet a dán autótervező, Henrik Fisker alapított. A vállalat 2016-ban indult újra, miután az első próbálkozás, a Fisker Automotive, 2012-ben csődbe ment. Az újraindítás során a cég egymilliárd dollárt gyűjtött össze befektetőktől, és 2020-ban tőzsdére került. Tavaly nyáron mutatták be az első modelljüket, az Ocean nevű elektromos crossovert, ám a kereslet csökkenése és a műszaki problémák miatt nem vált sikeressé - közölte a Forbes.

Az Ocean számos műszaki problémával küzdött, többek között 18 ezer darabot hívtak vissza a motorteljesítmény elvesztésének veszélye miatt, és további 11 ezret a műszerfal jelzőfényeinek és ikonainak nem megfelelő működése miatt. Ezek a problémák hozzájárultak a Fisker értékének meredek csökkenéséhez, amelyet egykor 8 milliárd dollárra becsültek.

Az elektromos autók iránti kereslet csökkenése és a pénzügyi nehézségek miatt a Fisker nem tudta törleszteni hiteleit, és csődöt jelentett. A cég potenciális vevőket keresett, és állítólag négy autógyártóval is tárgyalt a felvásárlásról, de végül nem sikerült megmenteni a vállalatot.

A Fisker csődjét a globális gazdasági környezet is befolyásolta, ahol a nagy elektromos autógyártók, mint a Tesla, a Rivian és a Lucid is leépítik a munkaerőt a kereslet visszaesése miatt. Ez a helyzet a magyarországi akkumulátorgyárakra is hatással van, amelyek szintén érzik a piac szorongását.




Főkép forrása:
Fisker (Facebook)

Hirdetés

További cikkek