Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Harmincnyolc százalékos büntetővámmal fenyegeti a kínai elektromos autógyártókat az EU

10perc.hu
2024. 06. 13.
Harmincnyolc százalékos büntetővámmal fenyegeti a kínai elektromos autógyártókat az EU

Ideiglenes büntetővámmal büntetné az Európai Bizottság azokat a kínai elektromos autógyártókat, akik nem működnek együtt velük.

Az Európai Bizottság vizsgálata alapján Kína tisztességtelen támogatásban részesíti az akkumulátoros elektromos járműgyártást, ami súlyos gazdasági károkat okozhat az EU elektromos járműgyártóinak. Az EU ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését tervezi - közölte a 24.hu.

Az Európai Bizottság kapcsolatba lépett a kínai hatóságokkal, hogy megoldást találjanak a problémákra, és biztosítsák, hogy ezek a támogatások megfeleljenek a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak. Ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, az EU július 4-étől ideiglenes vámokat vezethet be.

A három kínai gyártó, amelyet az Európai Bizottság vizsgált:

  • BYD: 17,4%-os vám (a BYD éppen Szegeden épít gyárat),
  • Geely: 20%-os vám,
  • SAIC: 38,1%-os vám.

Más kínai elektromos járműgyártók, akik együttműködtek a vizsgálatban, átlagosan 21%-os vámot kapnának, míg azok, akik nem működtek együtt, 38,1%-os vámot fizetnének.

Az Európai Bizottság október 4-én indított szubvencióellenes vizsgálatot a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára. Az ideiglenes vámokat legkésőbb július 4-ig vezetheti be, a végleges intézkedéseket pedig az ideiglenes vámok kivetésétől számított négy hónapon belül kell bevezetni. Az ideiglenes vámok tervezett szintjeiről minden érdekelt felet, beleértve az uniós gyártókat, importőröket és exportőröket is, tájékoztatták. A vizsgálatban érintett vállalatoknak lehetőségük van véleményt nyilvánítani, majd az Európai Bizottság az uniós joggal összhangban felülvizsgálhatja számításait.




Hirdetés

További cikkek