388.98 Ft

363.60 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

20 milliárd euró uniós pénz marad befagyasztva

10perc.hu
2024. 01. 17.
20 milliárd euró uniós pénz marad befagyasztva

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Strasbourgban bejelentette, hogy Magyarország továbbra is elveszíti a 2021-2027-es uniós költségvetésből származó kohéziós alapok egy részét, mert nem teljesítette a jogállamisággal kapcsolatos feltételeket.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Strasbourgban bejelentette, hogy Magyarország nem kapja meg a teljes uniós támogatást, amíg nem teljesíti a jogállamisággal kapcsolatos összes feltételt.

Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit

Noha az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény elfogadásával Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit, további aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró marad mindaddig befagyasztva, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes szükséges feltételt - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Szexuális kisebbségek, akadémiai szabadság és menedékjog

A szexuális kisebbséget érintő jogokkal, az akadémiai szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályok miatt visszatartott pénzeszközök azonban mindaddig befagyasztva maradnak, amíg Magyarország nem teljesíti az összes szükséges feltételt - szögezte le az uniós bizottság elnöke.

Magyarország előfinanszírozást kapott

Időközben Magyarország előfinanszírozást kapott a gazdasági helyreállítást segítő RePowerEU program keretében, ahogy más tagállamok is. Az előfinanszírozásnak nincs feltétele. Ezek a szabályok mindegyik tagállamra vonatkoznak - tájékoztatott.

Ukrajna teljesítette a jogállamisági feltételeket

Az uniós bizottság elnöke Ukrajnával kapcsolatban azt mondta, Kijev néhány hónap leforgása alatt új törvényeket fogadott el egyebek mellett a nemzeti kisebbségek jogainak kiterjesztésére, az igazságszolgáltatás fejlesztésére, az oligarchák politikai befolyásának csökkentésére.

"Ezek jelentős eredmények. Ezek is mutatják, milyen sokat jelent számukra Európa. Ukrajna demokratikus intézményei nemcsak a mi ajánlásainkat teljesítik, hanem népük törekvéseit is" - zárta gondolatait Ursula von der Leyen.

Főkép forrása:
Európai Parlament
Címkék:
#Brüsszel

További cikkek