Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Még mindig megéri külföldi ingatlant venni – Kelendőek a ciprusi és a dubaji luxuslakások

10perc.hu
2023. 09. 10.
Még mindig megéri külföldi ingatlant venni – Kelendőek a ciprusi és a dubaji luxuslakások

Amíg akár már hatszáznyolcvanezer forintos négyzetméter ártól lehet tengerparti ingatlant vásárolni Aphrodité szigetén, Cipruson, addig 320 millió forintnál kezdődnek a fényűző apartmanok árai Dubajban.

Magyarországról is egyre több a vásárló, ha külföldi ingatlanvétel kerül szóba. Sokan ki is költöznek, de vannak, akik rövidebb vagy hosszabb távú befektetésként tekintenek az ottani lakásokra. Nézzük, hogy igazi luxuslakásokat hol vásárolhatunk. Persze, kellően vaskos számlával a hátunk mögött.

Az elmúlt években világszerte kiemelkedik a tengerparti ingatlanbefektetések közül az észak-ciprusi piac, ahol tavaly egy év alatt 50-60 százalékos áremelkedés következett be részben a kiugróan erős kereslet miatt. De még így is jóval kedvezőbb áron lehet apartmant vásárolni a Földközi-tenger partján, mint több magyarországi nagyvárosban.


A népszerű apartmanok, stúdiólakások modern, új építésű, közös medencével, játszótérrel, kerttel és egyéb kényelmi szolgáltatásokkal ellátott lakóparkokban helyezkednek el     Fotó: ciprusingatlanok.hu


Denis Zincsenko a ciprusi ingatlanok szakértője arról beszélt a 10perc.hu érdeklődésére, hogy a kinti stúdió, és több szobás apartman lakások átlag négyzetméter ára átszámítva még mindig csak 900.000 -1.100.000 forint körül mozog. Ezek az apartmanok, stúdiólakások modern, új építésű, közös medencével, játszótérrel, kerttel és egyéb kényelmi szolgáltatásokkal ellátott lakóparkokban helyezkednek el és tényleg minden adott bennük, hogy egy kényelmesebb, mediterrán életstílusban éljen az ember.

„Annak ellenére, hogy mára turisztikai paradicsommá nőtte ki magát, Észak-Cipruson még mindig kifejezetten kedvező fizetési feltételekkel lehet apartmanokat venni, a projektek pedig gombamód szaporodnak. Nem véletlen, hogy a Forbes magazin az elmúlt években a TOP 5 tengerparti ingatlanbefektetések közül az első helyre sorolta Long Beach, Iskelét, ahol számos projektben lehet tervezőasztalról, vagy akár készen apartmant vásárolni” – fogalmazott a ciprusiingatlanok.hu alapítója.


A több szobás apartman lakások átlag négyzetméter ára átszámítva még mindig csak 900.000 -1.100.000 forint körül mozog    Fotó: ciprusingatlanok.hu


Kérdésünkre Denis Zincsenko elmondta, sokan saját célra vásárolnak apartmanokat, hogy adott esetben ki is költözzenek, míg mások inkább befektetésként tekintenek az ingatlanokra. Akik rövidebb távon gondolkoznak, azok a mostani hullámot meglovagolva, épülő projektekbe szállnak be, majd értékesítik tovább átadási ütemtől függően.

„Ebben az a jó befektetés, hogy ilyen esetben nem kell az apartman teljes összegét befizetni a részletfizetési konstrukciók miatt, a vásárló az eladáskor mégis keres a különbözeten. Sokan gondolkodnak a kiadásban is, sőt sokan vannak olyanok, akik kétlaki életet élnek, és míg télen Cipruson laknak, nyáron kiadják az ingatlant. A turizmus növekedésével egyre nagyobb a kereslet az apartmanokra és ez nyilván felfelé húzza a bérleti díjak árát is” – fogalmazott a szakértő.

Mint elárulta, egy stúdiólakásért ma alsó hangon 60 ezer fontot, körülbelül 27 millió forintot kell kifizetni. Ezek ugyan nem is népszerű ingatlanok, hanem földszinti, panorámával nem rendelkező, de a parttól 300-400 méterre lévő lakások.

Elképesztő luxuslakások épülnek Dubajban, ahol 320 millió forintnál kezdődnek a fényűző apartmanok árai. A város legfejlettebb részén, az ember alkotta pálmafa alakú sziget közvetlen közelében kezdődött el három páratlan toronyház építése, melyek a luxus legmagasabb szintjét képviselik majd.


Egyre több magyar jelenik meg a dubaji ingatlanpiacon, akik főként az 1 és 5 millió dirham – 100 és 500 millió forint – közötti lakásokra pályáznak    Fotó: Pixabay


A Roberto Cavalli által tervezett ingatlanokat 2028 első felében adhatják át, az átszámítva 320 millió forinttól elérhető egy hálószobás lakások legnagyobb részét néhány nap alatt alaprajzról értékesítették. Bencsik Tamás, a Livin’ Experts ügyvezető-társtulajdonosa a 10perc.hu kérdésére elmondta, az ütemezett fizetéssel elérhető újépítésű otthonok iránt Magyarországról is élénk az érdeklődés.

A Palm Jumeraih és a Dubai Marina között lévő, turisták által igencsak kedvelt területen összesen 35 épületet húznak fel, ezek közül hatot már át is adtak, és alig két hónapja megkezdődött újabb három luxusingatlan kivitelezése is.

„A monumentális, 49 emeletes toronyban 549 lakást és 781 parkolóhelyet alakítanak ki. Roberto Cavalli olasz tervező áll a projekt mögött, így Cavalli múzeum mellett virtuális Cavalli próbatermet és divatstúdiót, sőt, a művész nevével fémjelzett bárt is létrehoznak. Lesz benne három végtelenített medence, két strand, süllyesztett beach bar, a zéró gravitáció érzését keltő podok, vízbe süllyesztett, hajó alakú jakuzzik, és hidrofolyosó is. Az egész beruházás a luxus legmagasabb szintjét hozza” – árulta el Bencsik Tamás.


A kettős adóztatást elkerülő egyezménynek köszönhetően a Dubajban vett lakások után nem kell se ott, se itthon adózni    Fotó: Pixabay


Az egy hálószobás lakások ára 3.2 millió dirhamnál, átszámítva körülbelül 320 millió forintnál kezdődnek. A luxus apartmanokért pedig 18 millió dirham körüli árat kérnek el, ami 1.8 milliárd forintnak felel meg.

„Nem egyben kell ugyanakkor az összeget letenni az asztalra, a fizetési ütemezés alapján 4-4.5 év alatt kell a teljes árat rendezni. Először 24 százalékot, majd háromhavonta további 4 százalékot, az utolsó évben pedig szintén három havonta időszakonként 3 százalékot kell fizetni. A fennmaradó 20 százalékot pedig az átadáskor utalják át a vevők a kivitelezőnek” – mutatott rá.

Bencsik Tamás elárulta, egyre több magyar jelenik meg a dubaji ingatlanpiacon, akik főként az 1 és 5 millió dirham – 100 és 500 millió forint – közötti lakásokra pályáznak. Ők többségben hozamra hajtanak, amit a bérbeadásból vagy a későbbi eladásból realizálhatnak, hiszen a kettős adóztatást elkerülő egyezménynek köszönhetően a Dubajban vett lakások után nem kell se ott, se itthon adózni.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek