391.63 Ft

367.66 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Megvan a kormány terve: 6 százalékkal emelik a nyugdíjakat januártól

10perc.hu
2023. 05. 25.

A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjat alapul véve ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami egy évvel számolva plusz 150 ezer forint.

A kormány folyamatosan tervezi a 2024-es év költségvetését, a Költségvetési Tanács pedig már véleményezte is a dokumentumot. Tegnap este az is nyilvánossá vált, hogy mit tervez a kormány a bevételekkel és a kiadásokkal. Jövőre hat százalékos nyugdíjemelést terveznek és egy prémium is felmerült a kabinet részéről – írta a Portfolio.

A kormány számításai szerint hat százalékos inflációra számíthatunk jövőre, ezért a januárban várható nyugdíjemelés összege is ekkora lehet. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjat alapul véve ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami egy évvel számolva plusz 150 ezer forint.


A kormány számításai szerint hat százalékos inflációra számíthatunk jövőre, ezért a januárban várható nyugdíjemelés összege is ekkora lehet    Fotó: ATV


A kormány számításai szerint a gazdasági növekedés mértéke 4,1 százalék is lehet, ha pedig teljesül az államháztartás egyenlegcélja, a nyugdíjasok prémiumot is kapnak novemberben. Az egyszeri összeg legjobb esetben 12 ezer forint lenne – számolt be ATV.

"Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak" – olvasható a Tanács véleményében. Emellett a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők számára is meg van a forrás ahhoz, hogy igénybe vegyék a korai nyugdíjat.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek