Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Felemészti a nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumt az egyre nagyobb infláció

10perc.hu
2022. 09. 09.
Felemészti a nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumt az egyre nagyobb infláció

Egyelőre nem sokan látják, hogy miből lesz pénze a kormánynak ebben a válságos időszakban arra, hogy a szépkorúaknak törvény szerint járó kifizetéseit teljesítse.

Idén háromszor korrigálják a nyugdíj összegét, és érkezik a nyugdíjprémium is. Ám hiába érkezik novemberben korrekció és prémium is, az infláció még mindig felemészti a nyugdíj háromszoros felülvizsgálatát. A forbes.hu összeállítása alapján kiderült, át kéne gondolnia a kormánynak, meddig hitelezhetik a gyakran létminimum közelében élő kisnyugdíjasok az államháztartás költéseit.

Ugyanis a nyugdíjasok azonnal és nagyon komolyan megérzik a boltokban elrugaszkodó élelmiszerárak és az energiaköltségek rohamos emelkedését. Idén eddig kétszer – januárban a nyugdíjtörvény (Tny.) szerint járó 5 százalékkal, majd rendkívüli intézkedésként júliusban 3,9 százalékkal – emelte az állam az ellátás összegét. A két eddigi, összesen 8,9 százalékos emeléssel 167 240 forintra nőtt az átlagnyugdíj.

A törvény még egy emelést előír: novemberben érkezik a nyugdíjrendszer ismételt felülvizsgálása. Ez a január-október közötti időszakra kapott, valamint az év elején kiutalt 13. havi nyugdíjat visszamenőlegesen is érinti. Az egekbe szökő nyugdíjasinfláció – várhatóan 15 százalék körüli –  miatt nagyjából 6 százalékos emelést látnak indokoltnak az elemzők.



Ezen felül jöhet újra a nyugdíjprémium is: a szintén törvényben előírt bónuszt várhatóan idén is megkapják a szépkorúak, hiszen az elemzőket is meglepve a vártnál jóval nagyobb GDP-növekedést láttunk az első és második negyedévben is. A prémium összege 50 ezer forint körül alakulhat, de erre az összegre nem mindenki számíthat.

Az utólagos inflációs korrekció és a prémium együttes összege nagyjából pont egy 14. havi nyugdíjként érkezik, ami már jelentős átmeneti segítség lehet a fűtési szezonban. Az emelések ugyanakkor egy nagyon fontos dolgot nem vesznek figyelembe: az őszi, akár húsz százalékig is emelkedhető pénzromlást, ami az energiaárak elszakadásával együtt hatalmas veszélyforrás a nyugdíjasokra nézve.

Egy várható 6,1 százalékos emelés ugyanis nem csak novembertől, hanem a már kiutalt összegekre is érvényes. Ennek megfelelően egy átlag körüli összeget, azaz jelenleg 167 ezer forintot kapó személy a 177 ezer forintra ugró ellátmányra visszamenőlegesen is jogosult, a 10 ezer forintos különbözetet az előző tíz hónapra, valamint a 13. havi nyugdíjra is megkapja. Így novemberben a megemelt nyugdíj mellett a felhalmozódott korrekcióval és a prémiummal még 160 ezer forintot – nagyjából egy 14. havi ellátmányt – kaphat egy összegben egy átlagnyugdíjas.



A várhatóan közel 1100 milliárddal emelkedő kontó súlyos terhet ró a megtépázott költségvetésre és a nyugdíjkasszára is. Ugyan a költségvetésbe beépített, a nyugdíjprémiumra elkülönített 68,5 milliárdos céltartalék valamelyest segít a helyzeten, a legnagyobb probléma, hogy a korrekciót és a prémiumot a kassza legnagyobb bevételi forrása, a szociális hozzájárulási adó és az egyéni társadalombiztosítási járulék nyugdíjrendszert megillető része nem tudja kigazdálkodni.

Ugyanakkor hiába csappan meg a bevételi láb, a kifizetések növekedését mindenképpen finanszírozni kell. Ilyen esetben az államnak kötelessége egyéb adónemekből kipótolni a nyugdíjkasszát, amit jelen pillanatban a legegyszerűbben a ralizó inflációtól szintén megugró áfabevételekből tehet meg. A jelentős bevételnövekményt ráadásul joggal kérhetik „vissza” a nyugdíjasok, hiszen azt az ő fogyasztásuk is pörgeti.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Infláció

További cikkek