Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Negyvenezer milliárd dollárnyi olaj az Antarktisz alatt

10perc.hu
2024. 07. 25.
Negyvenezer milliárd dollárnyi olaj az Antarktisz alatt

Az Antarktiszon végzett legújabb kutatások egy hatalmas kőolaj- és földgáztartalék felfedezéséhez vezettek, amely jelentősen átrendezheti a globális energiapiacot és fokozhatja a geopolitikai feszültségeket.

A Roszgeo által üzemeltetett Alekszandr Karpinszkij kutatóhajó jelentése szerint a tartalékok értéke több mint 40 ezermilliárd dollárra tehető.

Negyvenezer milliárd dollárnyi fekete arany található a jég alatt. Bár a mostoha időjárás jelenleg akadályozza a kitermelést, a nemzetközi egyezmények közelgő lejárta, a geopolitikai feszültségek és egy lehetséges energiaválság miatt a nagyhatalmak és környező országok is szembekerülhetnek az Antarktisz hatalmas olajmezői miatt - írta az Origo.

Óriási kőolaj- és földgáztartalék

Egy orosz geológiai ügynökség felméréseket végző hajója nemrég óriási kőolaj- és földgáztartalékre bukkant az Antarktisz felszíne alatt. Ez a felfedezés sokszorosa lehet az eddig ismert készleteknek és heves vitát váltott ki a területre igényt tartó országok és a Déli-sarkon dolgozó tudósok között arról, hogy kinek van joga kiaknázni a kontinens természeti kincseit.

Az Alekszandr Karpinszkij orosz kutatóhajó kevés figyelmet kapott, amikor 2020 februárjában visszatért az Antarktiszról és kikötött Fokvárosban. Akkoriban a világ kormányai a Kínában kirobbant koronavírus-járvány kezelésével voltak elfoglalva, így a hajó felfedezése évekig nem került nyilvánosságra.

2024 májusában azonban kiderült, hogy a Roszgeo, az ásványkincsek felkutatásával megbízott orosz ügynökség, óriási kőolaj- és földgázmezőt talált az Antarktiszon – jelentette az Offshore energetikai szaklap.

,,Az Antarktiszi-félsziget alatt mintegy 511 milliárd hordónyi olaj rejtőzik, amely értéke a jelenlegi árfolyamon meghaladja a 40 ezermilliárd dollárt." emelte ki az Origo.

Azonban a világ legnagyobb fosszilis tüzelőanyag-készletének felfedezése további feszültségeket generálhat a nagyhatalmak között, hiszen a félsziget a kontinens legjobban megközelíthető területe, amelyre az Egyesült Királyság, Argentína és Chile is igényt tart.

Orosz olajkutak?

Az orosz kormány a felfedezés nyilvánosságra hozatala után bejelentette, hogy olajkutakat tervez fúrni a területen. Azonban jelenleg a jeges kontinens az 1959-es Antarktiszi Szerződés hatálya alá tartozik, amely megtilt minden ipari projektet a területen. A szerződés azért jött létre, hogy biztosítsák, hogy a régió ne válhasson nemzetközi viszálykodás színterévé. Így a Déli-sarkon jelenleg csak kutatók dolgozhatnak.

A szerződést 2048-ban újratárgyalják, de már most is gyenge védelmet nyújt az antarktiszi természeti kincsek számára. 

A készletek kiaknázása számos ország számára vonzó lehet, mivel alapjaiban változtathatják meg a jelenlegi energiapiacot. Az antarktiszi olajmezők mérete felülmúlja Venezuela, Szaúd-Arábia és Kanada készleteit. Bár a klímaváltozás miatt az Antarktisz jégtakarója gyorsan olvad, még évszázadokig nem fog teljesen eltűnni.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek