Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tömeges boltbezárások Budapesten és vidéken

10perc.hu
2024. 07. 23.
Tömeges boltbezárások Budapesten és vidéken

Tavaly több mint négyezer bolt zárt be. Szakértők és elemzők szerint sürgős beavatkozásra van szükség a boltbezárások megállításához.

A magyar kiskereskedelmi szektor egyre súlyosabb válsággal néz szembe, ahogy a boltok száma drámai mértékben csökken. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly év második felében több mint négyezer bolt zárt be Magyarországon, ami különösen aggasztó helyzetet teremtett Budapesten és a vidéki térségekben is - közölte a Pénzcentrum.

A járvány és a háborús inflációs válság okozta sokkhatásból a kiskereskedelmi szektor még mindig nem tudott talpra állni. A szakértők és elemzők szerint a bezárási hullám megállításához gyors és hatékony beavatkozásra van szükség.

Több szektor is küzd nehézségekkel

"Nem csak az élelmiszerkereskedelemben küzdenek nehézségekkel, más szektoroknál is megfigyelhető a tendenciáról van szó," mondta Krisán László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Kereskedelmi Tagozatának elnöke. Hozzátette, hogy: "A pandémia hosszú távú hatásai, a gazdasági környezet változása (energiaválság, infláció, háborús helyzet) és a fokozódó piaci verseny mind hozzájárultak a kiskereskedelmi egységek számának csökkenéséhez."

Budapesten és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében különösen nagy volt a boltbezárások aránya, amely már az öt százalékot is elérte. Vidéken pedig Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tűnt el a boltok több mint huszada, ami több ezer családot érintett negatívan.

Össze kell fognia az államnak és a különböző szektoroknak

Krisán László szerint a kereskedelmi egységek bezárási hullámának visszaszorítása érdekében, mindenképpen összefogásra, összehangolásra lenne szükség. "A kiskereskedelmi üzletek bezárásának megállítása vagy lelassítása érdekében mind az államnak, mind a kiskereskedelmi szektornak együtt kell működnie, ez az együttműködés kulcsszerepet játszhat a helyzet javításában. Az állam segíteni tudja a szektort gazdaságélénkítő intézkedésekkel, infrastruktúra fejlesztéssel és pénzügyi támogatásokkal. A kiskereskedelmi vállalkozásoknak pedig innovációra, digitalizációra és a vásárlói élmény javítására kell fókuszálni, hogy versenyképesek maradjanak a változó piaci környezetben. Az állam adókedvezményekkel segíthet a kiskereskedelmi vállalkozásoknak, hogy csökkentsék költségeiket és növeljék versenyképességüket, illetve pénzügyi támogatások, pályázatok és hitelprogramok révén támogathatja a szektort, különösen a kisebb vállalkozásokat, ebben segíthet még az e-kereskedelmi platformokhoz való hozzáférés növelése, valamint a digitális infrastruktúra fejlesztése is" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában a VOSZ kereskedelmi elnöke.

A Plázaszövetség elnöke, Gyalay-Korpos Gyula a Pénzcentrumnak adott interjújában rámutatott, hogy nemcsak vidéken, hanem Budapesten is egyre nagyobb gondot okoz a boltok bezárása a bevásárlóközpontokban. A fővárosi plázákban is egyre kevesebb a fizetőképes vásárló, amit az üzletek is megéreznek. Továbbá kiemelte, hogy jelenleg két városban, Győrben és Kecskeméten kifejezetten jó a bevásárlóközpontok helyzete, amely valószínűleg az ott található autógyáraknak köszönhető, amelyek egy jobban kereső réteget eredményezhetnek.

Kritikus probléma az alacsony lélekszámú településeken

A kisebb üzletek helyzete azonban sokkal nehezebb, mivel nincs elég tartalékuk. "A kisebb üzleteknek viszont messze nincs annyi tartalékuk, nekik tovább tart az, ami már a koronavírus idején elkezdődött: a létbizonytalanság, a tartalékok lassú elfogyása és a folyamatosan emelkedő költségek miatt nagyon sokan bedobják a törülközőt" – magyarázta a Plázaszövetség elnöke.

Különösen az élelmiszerboltok száma csökken drámaian. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a bezárási hullám főként az alacsony lélekszámú településeken jelent kritikus problémát. Kozák Tamás, az OKSZ főtitkára elmondta, hogy tíz év alatt az élelmiszerboltok száma negyedével, a nem élelmiszerboltoké pedig harmadával csökkent.

Hornyák József, a Portfolio elemzője hozzátette, hogy bár a munkaerőhiány segíti a bezárt boltok dolgozóinak elhelyezkedését, a kisebb településeken ez nehezebb. Emellett az infláció és a reálbérek csökkenése tovább súlyosbítja a helyzetet.

 

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek