Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Már a rezsicsökkentés sem a régi…

10perc.hu
2022. 07. 13.
Már a rezsicsökkentés sem a régi…

A mai kormánydöntések értelmében csak az átlagfogyasztásig fizetik az emberek a gáz és áram hatóságilag csökkentett árát, aki ezt túllépi, annak a piaci árát számlázzak majd ki.

Van egy olyan reklám, miszerint a régi jó dolgok már nincsenek… Az említett kisfilmben a burgonyaszirom a főszereplő és egy nagypapa, míg ma délután a reklámszlogen a katásokra és a rezsicsökkentésre is igaz.

Ugyanis az eredetileg „a piaci ár ötödéért orosz gázhoz jutó” Orbán-kormány ma energia vészhelyzetet hirdetett, és ennek megfelelően egy hétpontos csomagot jelentett be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  1. másfél milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre növeljük a hazai gázkitermelést
  2. jelenleg a földgáztárolók töltöttsége 44 százalékon áll, ez az év egynegyedében az fedezi az ország teljes gázellátását. Azonban ez nem elég, így a kormány felhatalmazta a külügyminisztert, hogy további gázkészleteket szerezzen be a piacról.
  3. a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, beleértve a tűzifát is
  4. jelentősen megnöveljük a lignit kitermelést
  5. újraindítják a Mátrai Erőmű lignittüzelésű blokkjait
  6. a kormány kezdeményezi Paks I üzemidejének a meghosszabbítását
  7. a csökkentett gáz és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztási szintjéig lesz rezsicsökkentett, aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a különbözet után már piaci árat kell fizessen. Ma az átlagos havi fogyasztás Magyarországon elektromos áramból 210kWh/hó, azaz 2532 kWh/év, földgázból 144 köbméter/hó azaz 1529 köbméter/év

Bejelentették, hogy az átlagfogyasztás után mekkora összeget kellene fizetni rezsicsökkentés nélkül: egy átlagfogyasztónál 7500 forint helyett 53 000 forint lenne a havi villanyszámla, 15 800 forint helyett 131 ezer forint lenne a gázszámla havonta.

A nagycsaládosoknak jelenlegi is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben is. Egy háromgyermekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs.

Két nap alatt két, eddig így-úgy, de működő dolgot szüntettek meg. Holnap munkanap – felkészül a benzinár vagy a csirkefarhát?

Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

További cikkek