Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

NAV: csökkent a bevétel az árverésekből

10perc.hu
2021. 02. 07.
NAV: csökkent a bevétel az árverésekből

Lefoglalt ingatlanok és ingóságok árverezéséből a 2019-ben több mint 2 milliárd forinthoz képest tavaly 865 millió forint folyt be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Az adóhivatal az egészségügyi korlátozások és rendelkezések miatt tavaly március 24-e és április 30-a között nem értékesített sem ingatlant, sem pedig ingóságot, illetve töröltek már folyamatban lévő és meghirdetett árveréseket is, összesen 1246 elektronikus árverést csaknem 1,1 milliárd forint becsült értéken. Így a 2020-as adóévben ingóságok árverezéséből 678 millió forint, ingatlanokéból 187 millió forint folyt be. A bevétel csökkenését jól mutatja, hogy az íly módon befolyt összeg 2019-ben 1,38 milliárd, illetve 635 millió forint volt, 2018-ban pedig 1,08 milliárd, illetve 553 millió forint.

Tavaly 10 290 ingó- és 618 ingatlan-árverést tartottak. Az ingóságok között elsősorban ruházati cikkek, műszaki termékek, háztartási gépek, járművek, járműalkatrészek, ékszerek, számítógépek voltak. Az ingatlan-árveréseken jellemzően családi házakat, lakásokat, üzlethelyiségeket, belterületi telkeket hirdettek meg.Ha az árverezett vagyontárgyra nem érkezik érvényes ajánlat, vagyis sikertelenül zárul az első árverés, a végrehajtó ismételten árverést tűz ki, ezzel egy időben csökkenti az árverezett tétel kikiáltási árát. Ha a többszöri árverésen már az eredeti becsérték 35 százalékáig csökkentett kikiáltási áron sem kel el a vagyontárgy, akkor a NAV feloldja a végrehajtás alól, és visszaadja az eredeti tulajdonosnak. Azokban az eljárásokban, ahol nincs eredeti tulajdonosa az értékesíthetetlen vagyontárgyaknak, karitatív felajánlás jöhet szóba.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek