Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

,,A mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki"

10perc.hu
2024. 10. 23.
,,A mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki"

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott ünnepi megemlékezésen beszélt az 1956-os forradalom jelentőségéről.

A forradalom 68. évfordulója alkalmából elmondott beszédében Gulyás hangsúlyozta: „1956 igazsága és legnagyobb tanulsága, hogy a szabadság megéri az árát, érdemes küzdeni érte." - írta a 24.hu.

A miniszter kiemelte, hogy most először emlékezünk meg a forradalomról olyan körülmények között, amikor már több idő telt el az első szabad választások óta, mint amennyi a forradalomtól a rendszerváltásig. Ezért fontos, hogy a szabadságban felnövő generációk is megértsék: „a mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki."

Gulyás emlékeztetett arra, hogy a forradalom elindulása a Műegyetemtől a Bem térig tartó út során történt, ahol néhány perc alatt csaknem egy évtized rettegése vált semmivé”. Hozzátette, hogy a forradalom nemcsak Magyarország, hanem a világ történetét is megváltoztatta, és összekapcsolta a diktatúrák által szétszakított nemzetet. Bár a forradalom leverésre került, Gulyás szerint a Nyugat felelőssége is felmerül: „De a forradalmárok nem győzhettek, és a magyarok cserbenhagyásáért, ahogy John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok egykori elnöke fogalmazott, az egész amerikai nemzetet terheli a felelősség, sőt talán az egész világot" – mondta a miniszter.

Gulyás beszéde érintette a forradalom tanulságait a jelen politikai helyzetre nézve is. Szerinte a Nyugat akkori árulása ma is érezhető: ,,akiket akkor nem zavart a magyarok rabsága, ma zavarja a szabadsága.” Kritikával illette azokat, akik szerint Magyarország függetlensége és demokratikusan megválasztott kormánya zavaró, illetve akik a Kádár-rendszer hűséges támogatói voltak, most pedig „a szuverenitás megőrzéséért harcoló kormányt tekintik kiiktatandó ellenségnek."

A miniszter végül arra emlékeztetett, hogy a szabadságért folytatott küzdelem még nem ért véget, és 1956 hőseinek példája erőt kell adjon a mindennapok küzdelmeiben.

Gulyás Gergely szavai éles ellentétben állnak Orbán Balázs közelmúltbeli kijelentéseivel. Orbán, a miniszterelnök politikai igazgatója, azt mondta, hogy az 1956-os forradalom tanulságai alapján Magyarország más utat választana, mint Zelenszkij elnök Ukrajnája: ,,Pont ’56 miatt visszük azt a politikát, amit viszünk. (…) Pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt."

Főkép forrása:
Gulyás Gergely Facebook

További cikkek