Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor: Orbán Balázs hibázott az ’56-os forradalommal kapcsolatos kijelentésével

10perc.hu
2024. 09. 27.
Orbán Viktor: Orbán Balázs hibázott az ’56-os forradalommal kapcsolatos kijelentésével

Orbán Viktor elismerte, hogy Orbán Balázs félreérthetően fogalmazott az 1956-os forradalomról. A miniszterelnök szerint ez hiba volt.

Orbán Viktor Észak-Macedóniából jelentkezett be a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorába péntek reggel. A miniszterelnök fő témája az amerikai elnökválasztás és az ukrán–orosz háború volt, ám külön kommentálta politikai igazgatója, Orbán Balázs nagy port kavaró kijelentését is, mely a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette. Orbán Balázs korábban azt mondta, hogy „56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij, aki belevitte az országát egy háborús védekezésbe”, mely sokak számára félreérthető volt - közölte a Telex.

Orbán Viktor az interjúban elismerte, hogy Balázs kijelentése „félreérthető” volt, és egy hiba történt. „A politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalomnak a talaján áll” – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy az ’56-os forradalom és hősei „szent és sérthetetlenek” a magyar történelemben, és nem szabad őket belevonni a jelenlegi geopolitikai vitákba. „Nem szeretném, ha az ukrán–orosz háború rávetődne az 1956-os szabadságharcosok emlékére, akiknek hálával tartozunk” – tette hozzá.

Az interjú során Orbán kitért az amerikai elnökválasztásra is, amely szerinte döntő lesz abban, hogy a világ a háborúk útján halad-e tovább, vagy békét hirdet. „Trump elnök úr, amikor hivatalban volt, akkor ő a béke elnöke volt, nem indított háborút (…) nem véletlen, hogy a világ békeszerető része azért szurkol, hogy a béke embere legyen újra Amerika elnöke” – mondta.

A miniszterelnök beszélt Észak-Macedóniáról is, ahol gazdasági és migrációs kérdésekről folytatott tárgyalásokat. Hangsúlyozta, hogy az ország fontos szerepet játszik az illegális migráció elleni küzdelemben, valamint a gazdasági kapcsolatok szempontjából is kiemelt jelentőségű. Orbán szerint Magyarországnak gazdasági semlegességet kell képviselnie, azaz mind a nyugati, mind a keleti blokkal mély gazdasági kapcsolatokat kell ápolnia.

Orbán gazdasági kérdésekben is részletesen kifejtette álláspontját, különösen a blokkosodás jelenségéről, mely szerinte lassítja a világgazdaság növekedését. „Európa egy öngyilkos úton jár, amikor blokkosodással válaszol Ázsia felemelkedésére” – mondta. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a technológiai fejlődés élvonalában kell lennie, és külön figyelmet kell fordítani a fiatalok támogatására, beleértve egy új munkáshitelprogram bevezetését is.


Főkép forrása:
Northfoto/Chris Kleponis / Pool via CNP /MediaPunch

További cikkek