Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Egy tökéletes nap: megjelent Karsai Dániel könyve

10perc.hu
2024. 10. 18.
Egy tökéletes nap: megjelent Karsai Dániel könyve

Karsai Dániel, aki ALS betegségben hunyt el, társszerzőként részt vett az "Egy tökéletes nap" című könyv megírásában. A kötet központi üzenete az emberi méltóság és az életvégi döntések fontossága.

Karsai Dániel, aki három éven át küzdött az ALS nevű gyógyíthatatlan betegséggel, szeptember 28-án hunyt el. Halála előtt társszerzőként részt vett az Egy tökéletes nap című könyv elkészítésében, amely a napokban jelent meg a Minerva Kiadó gondozásában. A kötet a címét korábban egy színházi előadásról kapta, amelyet a 6SZÍN-ben mutattak be. Akárcsak az előadást, a könyvet is Karsai Dániel, Bíró Bence dramaturg és Szenteczki Zita rendező jegyzi - írta a Könyves Magazin.

A könyv központi üzenete az emberi méltóság megőrzése még a legnehezebb körülmények között is. „A kötet legfontosabb mondanivalója, hogy az emberi méltóságnak semmi nem vethet véget - még az elmúlás sem – olvasható a könyv fülszövegében. A színmű mellett Karsai Facebook-bejegyzéseit is felhasználták, amelyben nyíltan írt betegségéről és az eutanázia melletti küzdelméről.

A könyv kézirata már a nyomdában volt, amikor Karsai Dániel halálhíre érkezett. Dani nem akart a szenvedés szolgája lenni. Méltósággal, emelt fővel, a sors szemébe nézve akart távozni. Ezt nem tehette, de ránk hagyta az életvégi döntésekhez való jog mottóját: »Jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni«” – olvasható a könyv beharangozójában.

A kötethez Alföldi Róbert írt előszót, amelyben kiemelte, hogy a halállal való szembenézés sokszor nemcsak a betegek, hanem a környezetük számára is nehézséget jelent: Számomra az előadás és a darab legbátrabb és legfájdalmasabb kegyetlensége, hogy arról is mer beszélni, hogy mennyire összezavarodunk mi egészségesek is, és hogy mennyire nem tudjuk sokáig, hogy hogyan és miként is kellene egy halálos betegséggel küzdő barátunkkal, családtagunkkal, szerelmünkkel létezni, beszélni – fogalmazott.

Alföldi hozzátette: Ettől mi nem lehetünk zavarban, nem lehetünk túlcsordulva együttérzők, fel kell nőnünk ahhoz, hogy egy ilyen ember a fiúnk, a testvérünk, a barátunk, a szerelmünk, a szomszédunk.”

Főkép forrása:
Hírmost Facebook

További cikkek