Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kormány: Az egészségügyi ellátás biztosított, csak az időpont kérdéses

10perc.hu
2024. 10. 14.
Kormány: Az egészségügyi ellátás biztosított, csak az időpont kérdéses

A magyar kormány nem tervezi a magánszolgáltatók szélesebb körű bevonását az állami egészségügyi rendszerbe a jelenlegi ellátási nehézségek ellenére sem.

A Belügyminisztérium szerint a várólistás műtéteket például nem tekintik „hiánypótló állami szolgáltatásnak”, mivel „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses”írta a Népszava.

A kormány szerint csak akkor vonnának be magánszolgáltatókat közfinanszírozott ellátásba, ha olcsóbban tudnák elvégezni a beavatkozásokat, mint külföldön. A Belügyminisztérium ezt a lehetőséget egy jogtechnikai megoldásként írja le, nem pedig a magánszolgáltatók fokozott bevonásaként. Példaként az Országos Gerincgyógyászati Központot említették, amely már most is közfinanszírozott gerincstabilizáló műtéteket végez.

A várólisták kapcsán a minisztérium azt közölte, hogy jelenleg nincs olyan terület, amelynek biztosításához szükséges lenne magánszolgáltatók bevonása. „A mostani ellátási problémákból nem látnak olyat, amelyek biztosításához be kéne vonni magánszolgáltatókat” – áll a közleményben.

A jövőbeli változásokkal kapcsolatban a tárca szerint a magánszolgáltatók akkor kerülhetnek be a közfinanszírozotti körbe, ha egy ellátást a magyar rendszer nem tud biztosítani és külföldön kell megvásárolni. „Az orvostudomány fejlődésének iránya és üteme függvényében lesz majd mérlegelendő az ellátás hiánypótló jellege” – tették hozzá.

További cikkek