Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

ByeAlex is reagál Kroó Zita vitatott kijelentésére az eutanázia kapcsán

10perc.hu
2024. 10. 06.
ByeAlex is reagál Kroó Zita vitatott kijelentésére az eutanázia kapcsán

ByeAlex közösségi oldalán reflektált Kroó Zita, a Pesti Srácok műsorvezetőjének vitatott megjegyzésére, amely Karsai Dániel halála kapcsán hangzott el.

Kroó Zita, a Pesti Srácok műsorvezetője egy adásban éles megjegyzést tett Karsai Dániel halála kapcsán, aki három éven át küzdött az ALS-betegséggel. Karsai neve akkor vált közismertté, amikor a strasbourgi bírósághoz fordult az eutanáziához való jogáért, hogy méltósággal fejezhesse be életét.

Zita így fogalmazott: „Tehát hogy az emberben, már bocsánat, de ne legyen annyi türelem, hogy megvárja azt, hogy az élet mondja: »Danikám, akkor most van vége!«” – ezzel utalva arra, hogy Karsai döntése politikai ügyet váltott ki. Megjegyzései azonnali kritikát váltottak ki, hiszen az ALS egy gyógyíthatatlan betegség, amely rendkívüli szenvedéssel jár.

ByeAlex őszinte válasza: Etikai és filozófiai kérdés

ByeAlex a Facebook oldalán reagált a kijelentésre: „Én nem ismerlek téged személyesen és a nevedet sem hallottam eddig” – kezdte bejegyzését, amelyben kifejtette, hogy nem célja ítélkezni, de a téma túlmutat a politikán, és etikai, filozófiai kérdéseket vet fel.

Az énekes megosztotta saját személyes élményét is, amelyben nagymamájának Parkinson-kórral való küzdelméről írt: „Lényeg, hogy az utolsó tíz éve pokoli lehetett”, majd folytatta: „És még mindig volt sok tiszta pillanata, amikor tudott beszélni hozzánk. Megérinteni az arcomat, vagy kiülni egy picit a tornácra levegőzni.” ByeAlex úgy véli, hogy az eutanázia és a halálhoz való jog kérdése nem verseny, de fontos kérdés, amely mélyen gyökerezik az emberi félelmekben és hitbéli kérdésekben.

A döntés szabadsága és felelőssége

Az énekes szerint a haláltól való félelem természetes, de az emberek gyakran Istenre hivatkoznak ezekben a helyzetekben.

„Ha van is Isten, az bizony a szabad döntés és beavatkozás jogát – úgy tűnik – meghagyta nekünk.”

ByeAlex záró gondolataiban arra utalt, hogy a halálhoz való jog egy olyan kérdés, amelyet tisztelettel és empátiával kell megközelíteni.


Főkép forrása:
ByeAlex Facebook oldala

További cikkek