Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Meghalt Karsai Dániel

10perc.hu
2024. 09. 29.
Meghalt Karsai Dániel

Karsai Dániel, az ALS-ben szenvedő jogász, aki évekig küzdött az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséért, 47 évesen elhunyt.

Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász, szombaton elhunyt. A tragikus hírt testvére, Karsai Péter osztotta meg közösségi oldalán. Karsai Dániel halála mély nyomot hagyott mindazokban, akik figyelemmel kísérték harcát az eutanázia kérdésében.

Karsai Dánielnél 2023-ban diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű betegséget. Az ALS az izmokat mozgató idegek sorvadásával, majd teljes bénulással jár, ami rendkívül gyorsan romló állapotot eredményez. A diagnózist követően Karsai elkezdte küzdelmét az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséért, amiért az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) is fordult.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése

Az EJEB júniusban úgy határozott, hogy Karsai Dánielnek nincs joga az orvosok által előidézett mesterséges halálhoz. A bíróság megállapította, hogy Magyarország biztosította számára a palliatív ellátást, és a szakértők véleménye szerint ez elegendő enyhülést nyújthat a Karsai helyzetében lévő betegeknek.

„A meghallgatott szakértői bizonyítékok szerint pedig az ilyen ellátásban rendelkezésre álló lehetőségek általában enyhülést nyújtanak a kérelmező helyzetében lévő betegeknek, és lehetővé tudják tenni a békés elhalálozást” – áll a bírósági döntésben.

Az eutanázia jogi kérdése Magyarországon

Az orvosilag segített öngyilkosság továbbra is büntetőjogi tilalom alá esik Magyarországon. Az EJEB kimondta, hogy az ilyen tiltások nem aránytalanok és nem sértik az emberi jogokat. Emellett Karsai Dániel fellebbezését is elutasították, így a jogász számára nem nyílt lehetőség az eutanázia igénybevételére.

„Az orvosilag segített öngyilkosság büntetőjogi tilalma, valamint annak alkalmazása azokra, akik esetlegesen egy, az aktív eutanáziát lehetővé tevő országban végzik el a beavatkozást, nem aránytalan, és nem sérti az emberi jogokat” – állt a bíróság döntésében.

Karsai Dániel 47 évesen hunyt el, miután hosszú hónapokig küzdött egy olyan ügyért, amely számos országban még mindig komoly viták tárgyát képezi. Bár harca végül nem ért célt, életútja rávilágított az eutanázia kérdéskörének fontosságára, különösen az ALS-szel és más súlyos, gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő emberek számára.

Főkép forrása:
Karsai Dániel Facebook oldala

További cikkek