Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások Karsai Dániel halála után

10perc.hu
2024. 09. 29.
Folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások Karsai Dániel halála után

Karsai Dániel, aki élete végéig az eutanázia jogáért harcolt, 47 évesen halt meg.

Karsai Dániel, az amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) elhunyt alkotmányjogász, élete végéig a kegyes halál, vagyis az aktív eutanázia jogának magyarországi engedélyezéséért küzdött. Halála után több ellenzéki politikus is részvétét fejezte ki, hangsúlyozva a jogász bátor küzdelmét az eutanázia kérdésében, amely Magyarországon továbbra is tiltott.

Az elsők között Gyurcsány Ferenc emlékezett meg róla, aki a közösségi médiában fejezte ki sajnálatát Karsai halála miatt. Gyurcsány szavai után Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megszólalt, kiemelve, hogy Karsai nem csupán a saját sorsáért, hanem más betegekért is küzdött, akik hasonlóképpen szenvednek.

„Megrendítően szépen, kitartóan küzdött a jogért, hogy, ha kell, akkor méltósággal fejezhesse be az életét, hogy dönthessen arról, hogy mikor nyitja ki azt az ajtót, hogy mikor lép át rajta, ha az ajtón inneni élet már rosszabb a halálnál. Nem engedték neki” írta Gyurcsány Ferenc.

„Éjjel elhunyt Karsai Dániel, Pro Urbe Budapest-díjjal kitüntetett alkotmányjogász, ügyvéd, emberjogi aktivista. Mindig sokra tartottam a demokráciáért, a jogállami értékek védelméért végzett munkáját, ám azért küzdelemért, amelyet ALS betegként az életvégi döntések és az emberi méltóság tiszteletben tartásáért folytatott, valósággal csodáltam. Személyes történetével, ernyedő testében is csillogó elméjével, legyőzhetetlen hitével és tenni akarásával felrázta és gondolkodásra késztette a magyar társadalmat egy valóban közös ügyünkben, ami túl sokáig volt tabu. Harca, ahogy minden harca, most sem elsősorban önmagáról szólt, hanem sorstársairól és minden emberről, aki hasonló helyzetbe kerülhet. Mindannyiunkról. Köszönöm, amit értünk tettél! Nyugodj békében, Dani!"írta Karácsony Gergely.

A Tisza Párt is kifejezte részvétét

„Talán nem akkor, amikor szeretett volna, de mindenképpen úgy, ahogyan szeretett volna. Szerettei körében, tiszta szívvel, nyugodt lélekkel. Köszönjük, hogy megmutatta, milyen a céljainkért harcolni még úgy is,  ha napról-napra nagyobb a küzdelem. Köszönjük, hogy megmutatta, hogy milyen végtelen erőforrás áll rendelkezésünkre akkor, amikor a küldetésünket teljesítjük. Hősként viselte a betegségét és hősök azok, akik gondozták és segítették. Jó utat, Dániel." - írták.

Botka László, Szeged polgármestere azt írta, hogy szomorúan értesült Dr. Karsai Dániel elhunytáról, aki élete során rendkívüli munkásságával, elhivatottságával és emberségével sokak számára példakép volt. "Szeged városa tisztelettel adózik előtte." - fogalmazott a szegedi polgármester.

Főkép forrása:
Karsai Dániel Facebook oldala

További cikkek