Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Karácsony Gergely és Magyar Péter egyeztetése: Nyitott kérdések a főváros vezetésében

10perc.hu
2024. 09. 27.
Karácsony Gergely és Magyar Péter egyeztetése: Nyitott kérdések a főváros vezetésében

Karácsony Gergely és Magyar Péter egyeztetése nem hozott áttörést a fővárosi vezetésben; továbbra is nyitott kérdés a főpolgármester-helyettes személye.

Csütörtöki találkozójuk során Karácsony Gergely és Magyar Péter nem hoztak áttörést a főváros működésével kapcsolatban. A főpolgármester-helyettes személye és az új közgyűlés többségének megteremtése továbbra is kérdéses. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke az Egyenes Beszédben kemény feltételeket szabott, míg Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke kijelentette, hogy szeretnék, ha a Tisza Párt és Karácsony Gergely is részt venne a város vezetésében - közölte az ATV. 

A Fővárosi Közgyűlés hamarosan megalakul, de rengeteg a nyitott kérdés. 17 fő szükséges a többséghez, jelenlegi mandátumok szerint a Tisza Párt és a Fidesz-KDNP egyaránt 10, míg a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP 7, a Kétfarkú Kutyapárt 3, és a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek szintén 3 mandátummal rendelkezik.

Karácsony Gergely a találkozót követően korábban úgy nyilatkozott: „Én következetesen ahhoz tartom magamat, hogyha lesz eredmény azt elfogom mondani a nyilvánosságnak.” Azonban nem kívánt nyilatkozni az egyeztetés eredményéről. Magyar Péter is rövidre fogta a válaszait: Nem tudok mit mondani, mert abban maradtunk a főpolgármester úrral, hogy majd akkor nyilatkozunk, hogyha van miről.”

A Tisza Párt elnöke már korábban leszögezte, hogy nem jelöl helyettest a főpolgármester-helyettesi posztra, és nem támogat olyan személyt, aki a Gyurcsány-Bajnai korszakhoz köthető. Továbbá, a fővárosi cégek igazgatótanácsaiba és felügyelőbizottságaiba sem ülnek be képviselőik, elhárítva a felelősségvállalást. Magyar Péter hangsúlyozta, hogy a legtöbb jogosítvány Karácsony Gergely kezében van, így a szabályzat módosítását sürgeti.

Magyar Péter elismerte, hogy nemrég Vitézy Dáviddal és Kovács Gergővel tárgyalt, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke pedig megerősítette, hogy Magyar Péter felvetett egy együttműködést, amely a Tisza Pártot, a Kutya Pártot és az LMP-t érintené. Az egyeztetés végül sikertelen volt, mivel a Tisza Párt Vitézy Dávidot akarja, de nem vállal felelősséget saját emberrel a főváros vezetésében.

Főkép forrása:
SZERVÁC Attila/Wikimedia Commons

További cikkek