Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Új orvosi ügyeleti rendszer indul Budapesten októbertől

10perc.hu
2024. 09. 02.
Új orvosi ügyeleti rendszer indul Budapesten októbertől

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, amelyben a háziorvosok is aktívan részt vesznek.

Az új orvosi ügyeleti rendszer október 1-jén indul Budapesten, amelyhez a fővárosi háziorvosok is csatlakoznak. A hétköznapokon délután 4 és este 10 óra között elérhető háziorvosi ügyelet mellett a hétvégéken és ünnepnapokon is biztosítanak ügyeleti ellátást, reggel 8 és délután 2 óra között. Az új rendszer célja a betegút szervezésének racionalizálása, amelynek része, hogy a sürgős ellátást igénylő eseteket továbbra is az Országos Mentőszolgálat látja el, míg a halasztható problémák kezelésére a háziorvosi ügyelet és a mentőszolgálattal közös diszpécser rendszer biztosítja a megfelelő ellátást - közölte a Telex.

A most bevezetendő rendszer lényeges eleme, hogy a háziorvosi ügyeleti pontok a kórházak sürgősségi osztályai közelében lesznek elhelyezve, ami segíti a betegellátási folyamatok hatékonyabb koordinálását. Az éjszakai órákban, este 10 után, az úgynevezett non-doktorok, mint egyetemi végzettségű szakápolók és mentőtisztek látják majd el a betegeket.

Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos elmondta, hogy az új rendszer bevezetésével kapcsolatos egyeztetések folyamatosak a mentőszolgálattal. A Magyar Orvosi Kamara szerint az új ügyeleti rendszer a fővárosi orvosi ügyeletek számának jelentős, akár egyharmados csökkenését is eredményezheti. Békássy hozzátette, hogy a mentőszolgálat veszi át az ellátásért való felelősséget az önkormányzatoktól, de lehetőség van arra, hogy külsős orvosok is részt vegyenek az ügyeleti munkában.

Az új rendszer részeként elérhetővé válik a 1830-as központi diszpécserszám, amely hétköznapokon délután 4-től másnap reggel 8-ig, hétvégéken és ünnepnapokon pedig 24 órában áll majd rendelkezésre. Az új ügyeleti rendszer bevezetése egy hosszabb folyamat része, amely januárban indult az orvosi ellátás első vonalának átalakításával, ideértve a háziorvosi és sürgősségi ellátás, valamint az éjszakai ügyeletek reformját.

További cikkek