Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

30 ezernél is több beteg vár ellátásra

10perc.hu
2024. 08. 16.
30 ezernél is több beteg vár ellátásra

Magyarországon több mint 30 ezer ember vár valamilyen műtéti beavatkozásra.

A kötelezően vezetett várólistákon 27 ezren szerepelnek, míg további 3500 beteg a kapacitáshiány miatt létrehozott várólistákon vár ellátásra. Ezeket csak akkor kell vezetni, ha a várakozási idő meghaladja a 60 napot - számolt be róla a HVG.

A legnagyobb várólistán a térdprotézisműtétre várakozók vannak, összesen 13 765-en. Őket követik a csípőprotézisre várakozók (7447 fő), valamint a szürkehályog-műtétre várakozók (4233 fő). Az Átlátszó adatai szerint az elmúlt fél évben állami kórházakban közel 25 ezer beavatkozást végeztek el, ebből 10 ezer szürkehályog-műtét volt. Térdprotézis-műtétből 4 ezret hajtottak végre, ami azonban csak harmada azok számának, akik jelenleg is sorban állnak a beavatkozásra.

Az elmúlt időszakban a műtéti várakozási idők jelentősen megnyúltak. Egy térdprotézis-műtétre átlagosan 324 napot kell várni, és hasonlóan hosszú a várakozási idő egy gerincműtét vagy szaruhártyaműtét esetén is. Tavaly áprilisban még átlagosan 230 napot kellett várni egy térdműtétre, azóta ez az idő több mint három hónappal nőtt.

Az ország különböző részein azonban eltérőek a várakozási idők. A leghosszabb várakozási időt a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórházban regisztrálták, ahol térdprotézisre átlagosan 616 napot kell várni. Budapesten a leghosszabb várólista a Honvédkórházban van, ahol 357 napot kell várakozni.

Szaruhártyaműtét esetén a leghosszabb várakozási idő a Semmelweis Egyetemi Oktatókórházban található, ahol átlagosan 394 napot kell várni. A szürkehályog-műtétre legrosszabb helyzetben a kisvárdai kórház betegei vannak, ahol a várakozási idő 166 nap.

Főkép forrása:
Papp Andrea Facebook oldala

További cikkek