Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Keresztet kap talapzatára a Gellért-hegyi Szabadság-szobor

10perc.hu
2024. 08. 12.
Keresztet kap talapzatára a Gellért-hegyi Szabadság-szobor

Hatalmas fehér kereszt kerül a Szabadság-szobor talapzatára, az örökösök beleegyezése nélkül.

A Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára kereszt kerül, annak ellenére, hogy az alkotó jogörökösei nem járultak hozzá az átalakításhoz - közölte a Telex.

Az átalakítás a Citadella átfogó rekonstrukciójának része, amely során a terület új parkot kap, a szoborcsoportot felújítják, és egy, a magyar szabadságharcokat bemutató kiállítást is létrehoznak. Az átalakítások és a kereszt beillesztése kapcsán felmerültek kérdések és viták, különösen az eredeti koncepció megváltoztatása miatt.

Az Art1st Design Stúdió, amely a Citadella és a Gellért-hegyi Szabadság-szobor átalakításán dolgozik, megkereste Kisfaludi Strobl Zsigmond, a szobor alkotójának jogörököseit, de ők elutasították a talapzat átalakítását. Ennek ellenére a talapzatra egy kereszt kerül, amely a „1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbóluma” lesz. A hvg.hu birtokában lévő látványtervek alapján a kereszt elhelyezése a szovjet katona szobrának korábbi helyére történik, amelyet Borisz Jofan, sztálinista építész tervezett.

A Citadella átfogó rekonstrukciója során az erőd külső és belső falait, valamint a belső udvart is felújítják. A terület zöldfelülete másfélszeresére növekszik, és új közparkot alakítanak ki az erődön belül. A Szabadság-szobor mögött egy új lépcsősor vezet majd közvetlenül az erőd parkjába, miközben a szoborcsoport felújítása is zajlik, amelynek része a talapzat hibáinak javítása, a kőelemek cseréje és restaurálása.

A felújítást a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., valamint a Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. végzi. Erő Zoltán, Budapest főépítésze nem volt értesítve a kereszt beillesztéséről, és bár nem tud beavatkozni a folyamatba, úgy véli, nincs szükség újabb szimbólum elhelyezésére a már így is zsúfolt területen.


Főkép forrása:
Nemzeti Hauszmann Program (Facebook)
Címkék:
#Budapest

További cikkek