Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Eltűnik a Hősök teréről Magyarország egyik emblematikus jelképe

10perc.hu
2024. 07. 26.
Eltűnik a Hősök teréről Magyarország egyik emblematikus jelképe

A Hősök tere egyik legfontosabb látványossága nemsokára elhagyja megszokott helyét.

A Hősök terén található Millenniumi emlékmű központi figuráját, Gábriel arkangyalt, több mint 120 év után először emelik le és restaurálják teljeskörűen – közölte a Nemzeti Örökség Intézete. A szobor állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen romlott, ezért az eddigi esztétikai beavatkozások után elengedhetetlenné vált egy alapos restaurálás.

Az első és leglátványosabb lépésként egy nagy állványrendszert építenek a 36 méter magas korinthoszi oszlop köré, hogy lehetővé tegyék a közel 5 méter magas bronzszobor leemelését és restaurátor műhelybe szállítását. 

A munkálatok során nemcsak a szobrot, hanem az azt tartó oszlopfőt is megerősítik. A teljes felújítási folyamat várhatóan 6-12 hónapig tart, és 2025 első felében fejeződik be.

A Millenniumi emlékmű Magyarország egyik legemblematikusabb jelképe, Zala György szobrász alkotása, amely 1901. október 24-én került a jelenlegi helyére. A szobrot 1995-96-ban felújították, de csak felszíni javításokat végeztek rajta. A 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt újrapatinázták az arkangyal szobrot, ekkor derült fény a komoly sérülésekre, amelyek miatt szükségessé vált a mostani átfogó restaurálás.

A restaurálási folyamat részeként a szobor és az oszlop teljes 3D-s szkennelését is elvégzik, hogy a restauráció előtt és után is pontos adatokat kapjanak a szobor állapotáról. A szoborelemeket egy különleges, nagy teherbírású daruskocsival szállítják el a helyszínről, majd műhelyben részletesen felmérik és helyreállítják az eredeti állapotot.

A Nemzeti Örökség Intézete Facebookon azt írta: "Zala György szobrát felavatása óta először emelik le, hogy teljes körűen restaurálják. A közel 5 méter magas bronzszobor állapota drasztikusan leromlott, ezért elkerülhetetlenné vált a felújítása".


Főkép forrása:
Nemzeti Örökség Intézete Facebook

További cikkek