Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kásler Miklós: "30 éve én 50 fokos műtőkben végeztem 10 órás műtéteket"

10perc.hu
2024. 07. 25.
Kásler Miklós: "30 éve én 50 fokos műtőkben végeztem 10 órás műtéteket"

Kásler Miklós nyilatkozott a kórházak elromlott légkondicionálásával kapcsolatban.

Kásler Miklós, az egészségügyért korábban felelős volt miniszter, reagált az RTL Híradó riporterének kérdéseire a klíma nélküli kórházak problémájával kapcsolatban. Az ex-miniszter megemlítette, hogy „30 évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet.”

Az RTL Híradó riportere arra próbálta rávilágítani, hogy a kánikulában a magyar kórházak légkondicionálói gyakran meghibásodnak, és emiatt sok helyen elhalasztják a műtéteket, másutt pedig 35 fokos, klíma nélküli kórtermekben végeznek transzplantációs műtéteket gyerekeken. Kásler Miklós, aki politikai pályája előtt elismert sebész és onkológus volt, először nem volt hajlandó részletes választ adni, hangsúlyozva, hogy már két éve nem ő felel az egészségügyért, és hogy az újságírók inkább nézzenek utána a működési feltételeknek. Végül azonban felidézte saját tapasztalatait a régi, forró műtéti környezetekről.

Az elmúlt hetekben a kórházak légkondicionáló rendszerei sorra mondtak csődöt, így több kórházban 30 fok fölötti hőmérsékletek jellemzik a betegszobákat, és sok esetben műtéteket halasztottak el a hőség miatt. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az egészségügyi rendszer felkészülten kezelte ezt az időszakot.

A Telex által megkérdezett szakértők szerint a 30 fok fölé melegedett műtők használhatatlanok, és a betegosztályokon is egészségtelenül magas hőmérséklet uralkodik. „Ha egy műtőben 30–40 Celsius-fok uralkodik, az nagyjából a duplája az ideális 17–20 foknak” – emelték ki. Az ideális hőmérséklet nemcsak a kényelmet biztosítja az orvosoknak, hanem elengedhetetlen a fertőzésveszély csökkentéséhez és a munkajogi szabályok betartásához is. A műtétek során az orvosok többórás, megterhelő operációkat végeznek, és a magas hőmérséklet rontja a munkakörülményeket, növelve ezzel a hibalehetőséget és a fertőzés kockázatát.

Főkép forrása:
National Széchényi Library/Flickr

További cikkek