Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

200 millió forintos büntetést kapott a BKK

10perc.hu
2024. 07. 22.
200 millió forintos büntetést kapott a BKK

Rekordösszegű, 200 millió forintos bírságot kapott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, miután törvénysértő módon bonyolítottak egy 2023-as busztendert.

A döntőbizottság megsemmisítette a problémás tendert és kimondta, hogy a BKK több ponton is megsértette a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvényt - írta a HVG.

Az ítélet részletei a döntőbizottság oldalán olvashatók, ahol kiderül, hogy a BKK által 2023. szeptember 25-én feladott és az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2023. szeptember 29-én az 583835-2023. számon megjelent részvételi felhívást, valamint a közbeszerzési dokumentumokat és az ajánlatkérői döntéseket megsemmisítették. A határozat ellen fellebbezésnek nincs helye és a bírságot a BKK-nak a kézbesítéstől számított 15 napon belül kell befizetnie a Közbeszerzési Hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára.

A bírság híre egy nappal azután érkezett, hogy Karácsony Gergely főpolgármester 11 millió forintos jutalmat ítélt Walter Katalinnak, a BKK vezérigazgatójának a 2023-as munkájáért, amely a havi 2,8 milliós fizetésén felül került kifizetésre. Vitézy Dávid Facebookon kommentálta az esetet, hangsúlyozva, hogy elfogadhatatlan a jutalom. Vitézy felidézte, hogy Walter korábban hálaadásnapi pulykához hasonlította a BKK-utasokat, és most a rekordbírság nyilvánosságra kerülése után arra szólítja fel Karácsonyt, hogy vonja vissza a prémiumot.


Főkép forrása:
BKK Facebook oldala (illusztráció)

További cikkek