Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elutasították Karsai Dániel beadványát Strasbourgban

10perc.hu
2024. 06. 13.
Elutasították Karsai Dániel beadványát Strasbourgban

Elutasították Karsai eutanáziával kapcsolatos beadványát az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Karsai Dániel alkotmányjogász, aki ALS-betegséggel küzd, nagy csalódással fogadta a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának elutasító döntését az aktív eutanáziáról szóló beadványával kapcsolatban. Karsai a döntés után a Facebookon közölte: „A Bíróság elutasította a beadványomat. Ez nagy csalódás. Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollegáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van" - közölte a Telex.

A bíróság 6:1 arányban nem találta megalapozottnak a magánélethez való jog sérelmét. Az indoklás szerint a 8. cikk alapján benyújtott panaszt önmagában, a 14. cikk alapján benyújtott panaszt pedig a 8. cikkel együttesen elfogadhatónak nyilvánították, míg a kereset többi részét egyhangúlag elutasították.

Karsai Dániel azért fordult a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé az aktív eutanáziát. Karsainál 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS betegséget, és tavaly szeptemberben tette közzé a betegségével kapcsolatos bejegyzését a Facebookon. Állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott, május közepén adott interjújában már alig volt érthető a beszéde. Az ALS, vagyis amiotrófiás laterálszklerózis egy gyógyíthatatlan betegség, amely az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadásával jár, és idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség a mentális képességeket azonban nem érinti.


További cikkek