Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Találkozott Karsai Dániellel Gulyás Gergely

10perc.hu
2024. 06. 12.
Találkozott Karsai Dániellel Gulyás Gergely

Meglátogatta otthonában Karsai Dánielt Gulyás Gergely, az alkotmányjogász beszámolója szerint érdemi beszélgetést folytattak.

Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász, kedden találkozott Gulyás Gergellyel, és érdemi beszélgetést folytattak az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről. A találkozó során Karsai és Gulyás a vallási és világi érvek ütköztetésével próbáltak közös álláspontot találni. Gulyás vallásos meggyőződése alapján ellenezte az eutanázia legalizálását, míg Karsai hangsúlyozta, hogy egy világi államban vallási érvek nem lehetnek jogalkotási alapok - közölte a Telex.

Karsai kiemelte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntései kötelezőek Magyarország számára, még akkor is, ha az Alaptörvény módosítását igénylik. Gulyás Gergely elismerte a Bíróság döntésének kötelező érvényét, de hozzátette, hogy az Alaptörvénnyel való összeegyeztethetőséget is figyelembe kell venni.

Az ALS-betegség végstádiumában a betegek teljes bénulást és légzésleállást tapasztalnak, ami fulladásos halálhoz vezet. Karsai, aki 2022 augusztusában kapta meg diagnózisát, tavaly szeptemberben nyilvánosság elé lépett, hogy kampányoljon az aktív eutanázia legalizálásáért Magyarországon. Ennek érdekében pert indított a strasbourgi bíróságon, és kegyelmi kérvényt nyújtott be a korábbi és a jelenlegi köztársasági elnökhöz.

A találkozó végén Gulyás és Karsai megállapodtak abban, hogy folytatják a párbeszédet a strasbourgi Bíróság csütörtöki döntése után, melyről Gulyás írásban is kifejti majd véleményét Karsainak. Karsai nagy érdeklődéssel várja a miniszter álláspontját, amely remélhetőleg előmozdítja az életvégi döntések jogának kérdését Magyarországon.

Karsai beszámolója itt olvasható: 


Főkép forrása:
Gulyás Gergely (Facebook)

További cikkek