Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Átmeneti megoldás született a szegedi gyermeksebészet ügyében

10perc.hu
2024. 06. 04.
Átmeneti megoldás született a szegedi gyermeksebészet ügyében

Több, mint hét hete teljesen leállt a szegedi gyermeksebészet- és traumatológiai ellátás.

Az Orbán-kormány már hetek óta tudott a Szegedi Tudományegyetemen szinte teljesen leállt gyermeksebészeti ellátásról, mégis csak hétfőn született átmeneti megoldás. A hét elején kancellári vezetői megbeszélést tartottak, ahol az a döntés született, hogy azonnali hatállyal használatba adnak a gyermeksebészetnek egy másik épületben lévő műtőt. Ezt használhatják azokban az akut esetekben, amikor a gyereksebészek úgy ítélik meg, hogy nincs helye késlekedésnek - közölte a Népszava.

Hosszú hetek óta tudta az egészségügyi kormányzat, hogy április elejétől szinte teljesen leállt a gyermeksebészeti és -traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen. Csak a múlt hét végén, meglehetősen kapkodva hoztak átmeneti intézkedéseket. Múlt pénteken hivatalos utasítást kaptak Szegeden, hogy újra kell indítani a hét hete alig-alig működő ellátást. Ez azt jelentette, hogy a hétvégén már nem utaztathattak debreceni, pécsi, budapesti kórházakba gyerekeket.

Most csomagol a gyermeksebészet, a beavatkozásokhoz szükséges eszközeiket átszállítják a másik épületbe. Maga az osztály marad a gyermekklinikán, tehát a műtétre kiírt beteget átszállítják a másik épületbe ülőkocsival vagy mentővel, hogy az operáció után az „ébredő kórteremből” később visszavigyék a gyermekklinikára. Ez lett az átmeneti terv arra az időre, amíg nem rendeződik a helyzet véglegesen.

Hét hete szinte teljesen leállt a gyermeksebészeti és -traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen. A balesetes és más sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi, debreceni egyetemi centrumokba vagy Budapestre szállították. Körülbelül 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe. A gondot az okozta, hogy kudarcba fulladt egy felújítás, az új műtő nem készült el, a régi pedig már nem kapott engedélyt.

A Szegedi Tudományegyetem és a Belügyminisztérium sem válaszolt a korábbi megkeresésekre, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ pedig letagadta a súlyos ellátási zavart. A Magyar Orvosi Kamra (MOK) közleményben megerősítette, hogy a kormányzat régóta tudott a gondokról, de sokáig senki sem tett semmit.

Ezek után Pintér Sándor belügyminiszterhez fordultak, aki lépett ugyan, de azt, hogy mit, nem tudni. A kamara közleményében hangsúlyozták, hogy a MOK minden tőle telhetőt megtesz egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol a hibákat nem eltussolják, hanem kijavítják, nem megbüntethető felelősöket keresnek, hanem megoldásokat.

Főkép forrása:
Szeged.hu (Facebook)

További cikkek