Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Karsai Dániel: Június 13-án dönt Strasbourg az életvégi jogokról

10perc.hu
2024. 05. 27.
Karsai Dániel: Június 13-án dönt Strasbourg az életvégi jogokról

Karsai Dániel, ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász, pert indított Strasbourgban az életvégi döntések szabadságáért.

Karsai Dániel izgatottan várja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, amely az életvégi jogok szabályozásáról szól.

"Vágom a centit" - posztolta Karsai Dániel a Facebook oldalán, miután megkapta az emailt: június 13-án dönt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága az indítványáról, mely szerint kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát.

Az alkotmányjogász, aki a halálos ALS-betegségben szenved, azt írja: az Alkotmánybíróság most szerdán dönt a népszavazási ügyekben.

"De ami sokkal fontosabb, megjött az az e-mail Strasbourgból, amit már régóta várunk. Az ítélethirdetés napja: 2024. június 13, 10:00. Az ítéletet a bíróság honlapján való közzététellel hirdetik ki."

Karsai Dániel úgy fogalmaz az új Facebook posztjában: "most mondanám, hogy megkezdődött a visszaszámlálás, de A három test probléma című sci-fi-ből megtanultam, hogy az nem jelent jót, úgyhogy inkább régimódian vágom a centit."

Karsai Dániel decemberben kezdeményezett népszavazást a Momentummal az aktív eutanázia engedélyezése érdekében, hogy a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedőknek ilyen módon segítséget nyújtókat ne büntessék.

Az alkotmányjogász a hétvégén posztolta is, hogy június 9-én az Európai Parlamenti választáson a Momentumra fog szavazni.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pedig pert indított és azt kérte, hogy kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát.

A kormány álláspontja: az állam mérlegelési köre, hogy biztosít-e, és, ha igen, milyen életvégi döntéseket az egyén számára, ez nem tartozik a magánszféra körébe.

Főkép forrása:
Karsai Dániel Facebook oldala

További cikkek