387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Végrehajtást kezdeményezett a NAV kórházak ellen (Frissítve)

10perc.hu
2024. 05. 06.
Végrehajtást kezdeményezett a NAV kórházak ellen (Frissítve)

Az egészségügyi intézmények adósságainak növekedése és a NAV által kezdeményezett végrehajtási eljárások aggodalomra adnak okot.

A Népszava által közölt friss információk szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két budapesti kórházat is végrehajtás alá vett korábban a közteher-tartozások miatt. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházat és a Károlyi Sándor Kórházat is érintette a NAV intézkedése.

A legújabb eset középpontjában a Jászberényi Szent Erzsébet kórház áll, amelynek mintegy 57 millió forintos adósságát kellett behajtania a NAV-nak inkasszóval. Ez az intézkedés azonban nem járt zökkenőmentesen, hiszen az intézménynek problémái adódtak a napi működési költségek fedezésével az összeg leemelése miatt.

Bár szakértők meglepőnek tartják, hogy az állami fenntartású egészségügyi intézmények adósságait maga az állam hajtja be, rámutatnak, hogy a NAV-nak ez a feladata a köztartozások behajtása terén. A Jászberényi kórház esete valószínűleg nem egyedi, hiszen más intézmények, köztük a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és a Károlyi Sándor Kórház is a NAV végrehajtási listáján szerepelnek.

Az egészségügyi intézmények általános pénzügyi helyzetével kapcsolatban további aggályok merülnek fel. Az egészségügyi intézmények adósságai 2023 végén közel 110 milliárd forintra rúgtak, és ez a trend 2024-ben tovább folytatódott. Habár a kormány számos intézkedést próbált bevezetni a kórházak pénzügyi stabilitásának javítása érdekében, mint például az adósságok faktorálása és az eszközök cseréje a hitelezőkkel szemben, az állandó eladósodás problémája továbbra is fennáll.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) ugyanakkor cáfolta az értesüléseket arról, hogy hazánkban lennének fizetésképtelen, állami fenntartású kórházak. Állításuk szerint a kórházak gazdasági működése stabil, amit a kormányzati beavatkozásoknak tulajdonítanak.

Az egészségügyi intézmények pénzügyi helyzetének javítása érdekében azonban még komolyabb lépésekre van szükség. A kormány által tervezett egészségügyi finanszírozás átalakítása egyelőre nem kapott zöld jelzést, de a megoldás lehetőségeit továbbra is vizsgálják, hogy az egészségügyi rendszer hosszú távon fenntartható legyen.

Frissítés:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztálya cáfolta a megjelent híreket, az általuk küldött közlemény szerint:

"Álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a Jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján. A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben."

Főkép forrása:
Budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Facebook oldal

További cikkek