Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Miért a magyar üzemanyag a legdrágább a régióban? Mutatjuk

10perc.hu
2023. 01. 07.
Miért a magyar üzemanyag a legdrágább a régióban? Mutatjuk

Az üzemanyagárstop eltörlése után megduplázódott mind a kis-, mind pedig a nagykereskedelmi árrés, azaz a beszerzési és az eladási ár különbsége.

Egy liter benzin 658, a dízel 720 forintba kerül. Éppen ennyi most az üzemanyagok átlagára Magyarországon, miután a héten kétszer, szerdán és pénteken is emelkedett a benzin ára. A régióban Magyarországon lehet a legdrágábban tankolni, egyedül nálunk emelkedett – jócskán – 600 forint fölé egy liter 95-ös benzin ára.

A 95-ös benzin ára a régióban

  • Ausztria – 583 Ft/liter
  • Szlovénia – 498 Ft/liter
  • Horvátország – 533 Ft/liter
  • Szerbia – 598 Ft/liter
  • Románia – 529 Ft/liter
  • Ukrajna – 534 Ft/liter
  • Szlovákia – 599 Ft/liter
  • Magyarország – 658 Ft/liter

(forrás: holtankoljak.net)

Az Erste Bank elemzője a Világgazdaságnak azt mondta, ennek elsősorban nem a nyersolaj ára vagy a forint árfolyama az oka. Hanem az, hogy az üzemanyagárstop eltörlése után megduplázódott mind a kis-, mind pedig a nagykereskedelmi árrés – azaz a beszerzési és az eladási ár különbsége.


Egyedül nálunk emelkedett – jócskán – 600 forint fölé egy liter 95-ös benzin ára     Fotó: Pixabay


A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azonban azt mondja, ebből a különbségből nem extraprofit lesz. Grád Ottó az RTL Híradónak elmondta, ma piaci alapon működve a valós, többszörösére emelkedett energiaárakat kell megfizetni úgy a töltőállomásoknál, mint az egész ellátási rendszerben.

Mire a kőolajból üzemanyag lesz, máris hatalmas költséggel számol mindenki. Ez az üzemanyag megérkezik a töltőállomásokra, majd ott eladják. Ráadásul jelentősen változik és óhatatlanul emelkedik a bérköltség is, ez szintén megjelenik az árban. Ám eddig ezek a költségek az árstop miatt nem volt észlelhető az árakban.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.net ügyvezetője szerint középtávon nem várható az üzemanyagárak csökkenése. „Ezt nagyon nehéz megmondani, viszont az olaj árában elemzők is inkább emelkedő tendenciát várnak leginkább azért, mert az OPEC országok csökkentették a kitermelt olaj mennyiségét” – mondta Bujdos Eszter.

Főkép forrása:
MOL

További cikkek