Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Kormányzati könnyítés zárhatja le az amerikai rendszámvitát

10perc.hu
2024. 09. 11.
Kormányzati könnyítés zárhatja le az amerikai rendszámvitát

A magyar kormány módosította a járműhonosítás szabályait, ami lezárhatja az amerikai-magyar rendszámvitát.  

A magyar kormány módosította a közúti közlekedés szabályait, amely lezárhatja az amerikai-magyar rendszámvitát. Az új rendelet szerint a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi fegyveres erők, nemzetközi katonai parancsnokságok és diplomáciai személyek járműveire vonatkozó járműhonosítási szabályok enyhülnek, így ezen csoportok mentesülnek bizonyos kötelezettségek alól - közölte a 24.hu.

A szabályozást Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, és az két hét múlva lép életbe. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter korábban ígéretet tett David Pressman amerikai nagykövetnek, hogy megoldják az amerikai katonák magyarországi járműregisztrációjával kapcsolatos problémákat. Pressman üdvözölte a kormány bejelentését, mondván: 

„Megoldást fognak keresni az amerikai katonák gépjármű-regisztrációjának magyarországi eljárásával kapcsolatos régóta fennálló aggályainkra”.

Lázár János építési és közlekedési miniszter is módosította a forgalomba helyezés feltételeit, megkönnyítve a szolgálati célból Magyarországon tartózkodó külföldiek járműveinek engedélyezését.

Az amerikai nagykövet korábban arról beszélt, hogy politikai okok miatt az amerikai katonák nem kaphatnak magyar rendszámot, és emiatt drága ideiglenes rendszámokat kénytelenek használni. Az új szabályozás ezen a helyzeten enyhíthet. 

Címkék:
#Autó

További cikkek