Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Ingyenes jogosítvány középiskolásoknak: Szeptembertől indul a program

10perc.hu
2024. 08. 24.
Ingyenes jogosítvány középiskolásoknak: Szeptembertől indul a program

Szeptembertől nagy változás jön a vezetésoktatásban: a Magyar Honvédség 21 oktatóval és 30 tanulóautóval kezdi meg korlátozott számban a végzős középiskolások gyakorlati oktatását.

A Totalcar beszámolója szerint a diákok ingyen szerezhetnek jogosítványt, ha sikerül bejutniuk a pilotprogramba.

A programban résztvevő katonák egy féléves képzés keretében sajátították el a vezetésoktatás elméleti és gyakorlati ismereteit, de ha nem sikerült, további három hónapot kaptak - írta a Dívány. A képzés augusztus 13-án zárult le, és 21 fő végezte el sikeresen. Fontos megjegyezni, hogy leszerelésük után ezek a katonák nem folytathatják az oktatást, mivel a Honvédség ezt előre megtiltotta.

Pető Attila autósiskola-tulajdonos elmondta, hogy bár a program most még nem okoz jelentős átalakulást a szakmában, 3-5 év múlva már komolyabb változásokat hozhat. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mely intézményekben lesz elérhető az ingyenes oktatás, és azt sem tudni, hány diáknak tudnak segíteni ezzel a 21 oktatóval.

Felmerült továbbá, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan Magyarországon is engedélyeznék, hogy a szülők taníthassák vezetni gyermekeiket. Jelenleg ez vidéken gyakori gyakorlat, de hivatalosan büntetést vonhat maga után. A kérdés azonban az, hogy kinek a felelőssége lenne egy esetleges baleset, és hogyan befolyásolná mindez a közlekedés biztonságát.

Magyarországon a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez minimum 29 levezetett óra és 580 kilométer megtétele szükséges, de az országos átlag ennél több, 46-47 óra.

További cikkek