Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Intelligens sebességszabályozó, ami megszüntetheti a gyorshajtási bírságokat

10perc.hu
2024. 07. 21.
Intelligens sebességszabályozó, ami megszüntetheti a gyorshajtási bírságokat

Az Európai Unió új intelligens sebességszabályozó rendszere (ISA) jelentős változásokat hoz a közlekedésbiztonság terén.

Az ISA célja, hogy segítse a vezetőket a sebességhatárok betartásában, ezzel csökkentve a balesetek számát és elkerülve a gyorshajtási bírságokat. Az ISA rendszer GPS-adatok és fedélzeti kamerák segítségével határozza meg az aktuális sebességkorlátozásokat, és automatikusan beavatkozik, ha a vezető túllépi azokat - közölte az autoszektor.hu.

Gyártói és vezetői lehetőségek

Az autógyártók különböző módszerekkel valósíthatják meg ezt a szabályozást, például akusztikus jelzésekkel vagy a gázpedálra gyakorolt nyomás növelésével. Bár a vezetők kikapcsolhatják a rendszert, ezt minden járműindításkor újra be kell állítani, mivel az ISA alapértelmezés szerint aktív. A rendszer követelményei közé tartozik, hogy figyelmeztetést adjon a sebességtúllépésről, lehetőséget biztosítson a kikapcsolásra, és minimalizálja a hibák előfordulását valós vezetési körülmények között.

Kötelező megfelelés és szankciók

Az autógyártóknak 2024. július 7-től minden új modellben biztosítaniuk kell az ISA megfelelőségét, különben közigazgatási szankciókra és járművisszahívásokra számíthatnak, ami jelentős gazdasági és reputációs károkat okozhat. A rendszer hibás működése esetén a gyártók felelősségre vonhatók a balesetekért, ami további jogi következményekkel járhat.

Biztonsági előnyök és jövőbeli célok

Bár az ISA technológia még fejlődik és jelenleg is előfordulhatnak hibák, az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács szerint a rendszer bevezetése akár 30%-kal is csökkentheti a balesetek számát. Az EU célja, hogy 2050-re nullára csökkentse a közúti balesetek halálos áldozatainak számát, és az ISA fontos lépés ebben az irányban. Az új szabályozás révén a vezetők nemcsak biztonságosabban közlekedhetnek, de elkerülhetik a gyorshajtási bírságokat is.

Főkép forrása:
illusztráció
Címkék:
#Autó

További cikkek