Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Duplájára emelik az autós mobilozás bírságát augusztustól

10perc.hu
2024. 07. 09.
Duplájára emelik az autós mobilozás bírságát augusztustól

Több bírság mértéke is megnövekszik augusztustól.

Augusztustól drasztikusan emelkednek a közlekedési szabálytalanságokért kiszabható bírságok, így az autós mobilozásért járó büntetés is. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint bizonyos szabálytalanságok esetén akár a duplájára nőhet a bírság összege, ami komoly hatással lesz a szabályszegők pénztárcájára - közölte a Telex.

Az egyik legfontosabb változás, hogy augusztustól megemelik a helyszíni és szabálysértési eljárásban kiszabható bírságok összegét. Például, ha valaki átadja a kormányt ittas barátjának, és ezt elismeri, a helyszínen korábban kiszabott 33 ezer forintos bírság 39 600 forintra emelkedik, míg a szabálysértési eljárásban kiszabott 65 ezer forintos bírság 78 ezer forintra nő.

A Magyar Közlöny mellékletében részletesen ismertetik a szabálysértési tételeket és az azokért járó bírságok mértékét. Általánosan elmondható, hogy a helyszíni bírságok továbbra is olcsóbbak maradnak, de a legmagasabb bírságot azok kapják, akik jogosulatlanul várakoznak mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolóhelyen. Ilyen esetben a helyszíni bírság 65 ezer forint marad, de a szabálysértési eljárásban kiszabott büntetés 130 ezer forintról 156 ezer forintra emelkedik.

Különösen súlyos következményekkel jár az autós mobilozás. Az eddig 13 ezer forintos helyszíni bírság 26 ezer forintra nő, míg ha nem a helyszínen történik a fizetés, az eddigi 26 ezer forint helyett 52 ezer forintot kell majd megfizetni. Azoknak is ugyanennyit kell fizetniük, akik nem adnak elsőbbséget a gyalogátkelőhelyen.

További cikkek